Vlucht naar Uden familie Haepers
Henri Louis Haepers ( geboren in Antwerpen op 22-1-1893 en overleden in Calais Frankrijk op 3-3-1916) was waarschijnlijk rond 1913 in het leger, kort voor de oorlog. Hij vertrok naar de oorlog, maar zijn echtgenote Joanna Mangelschots bleek zwanger te zijn. Joanna komt uit een groot gezin: de Vader van Joanna, Victor Mangelschots, is verongelukt in de “Entrepot” in Antwerpen in november 1911. Joanna’s moeder werd weduwe en zij had 12 kinderen. Joanna's man, Henri vertrok naar het front. Joanna kreeg een zoon Victor op 19 april 1915 in Uden, Brede. Het was geen natuurlijk kind, maar de zoon is later wel gewettigd door een huwelijk met de natuurlijke vader, nadat Henri Haepers was overleden. Henri Haepers is in Calais overleden door Tyfus. De vader was Franciscus Carolus van Egdom. Later huwden Joanna en Fransiscus, die als Belgische soldaat in Nederland was geïnterneerd. Joanna is in het begin van de oorlog naar Breda, Uden in Nederland, gevlucht vanuit Antwerpen. Hoe ze precies gevlucht zijn, is onbekend. Henri Haepers deed ongeveer 18 maanden en 10 dagen dienst aan het front. Hij kreeg postuum een ereteken, het Oorlogskruis. Na de oorlog is de familie teruggekeerd naar Antwerpen. Vader Fransiscus is gestorven op 21 jarige leeftijd en heeft nooit iets verteld. Het verhaal is later zelf uitgezocht, onder andere via andere familie.
CREATOR
Henri Louis Haepers
Joanna Mangelschots
DATE
1914
LANGUAGE
nld
ITEMS
1
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Familie Schillemans vlucht naar Engeland
1 Item
De grootouders van de getuige zijn met hun gezin en familie aan het beging van de oorlog naar Engeland gevlucht. Henrie Schillemans, 4 maart 1882, en Van den Bergh Catherina, 30 April 1882, vluchten met hun twee kinderen naar Engeland en verbleven daar tot na de oorlog. Het verhaal werd opgetekend op Verhalendag in Antwerpen
Vlucht naar Ruckven en terugkeer: familie Verstraelen
8 Items
Meest linkse op foto is Marie Van den Eynde, daarnaast staat Miet. Verder staan ook een aantal Nederlandse soldaten afgebeeld. || Marie Van den Eynde en dochters Miet Verstraelen en Aline Verstraelen zijn te voet met een kar met hun bezittingen in naar Nederland gevlucht. Ze verbleven van 1914 tot 1915 in Ruckven (Nederland). Waarschijnlijk zijn ze in 1915 terug naar Belgie gekeerd. Carolus Verstraelen (echtgenoot van Marie Van den Eynde) en zonen waren wel in België gebleven, specifiek in Brasschaat,Antwerpen. De zonen waren nog te jong voor de dienstplicht, ze waren waarschijnlijk 15 à 16 jaar. Ze hadden een boerderij in Belgie. Ze bleven niet lang in Nederland omdat de schrik verminderd was. De horrorverhalen over andere steden, waarvoor ze gevlucht waren, hadden zich niet afgespeeld tot in Brasschaat. Ze dachten dus dat het veilig genoeg was om terug te keren. In Belgie had men schrik voor de Ulanen, die de orde moesten handhaven, maar zij moesten ook werkkrachten voor de Duitsers rekruteren.