Vlucht naar Engeland
De spreker had geen rechtstreeks persoonlijk verhaal over de Eerste Wereldoorlog, wel enkele kernzinnen over die periode: Er is een boek met liedjes geschreven door een soldaat aan het front om de tijd te verdrijven. Er is ook een doek met een Frans lied. Er is ook een zak uit 1914 Waarschijnlijk door de Amerikanen aan de bevolking gegeven als voedselhulp en er is zakje naaigerief gesigneerd door Koning Albert. Het verhaal werd opgetekend op Verhalendag in Antwerpen.
CREATOR
DATE
-
LANGUAGE
nld
ITEMS
1
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Familie Schillemans vlucht naar Engeland
1 Item
De grootouders van de getuige zijn met hun gezin en familie aan het beging van de oorlog naar Engeland gevlucht. Henrie Schillemans, 4 maart 1882, en Van den Bergh Catherina, 30 April 1882, vluchten met hun twee kinderen naar Engeland en verbleven daar tot na de oorlog. Het verhaal werd opgetekend op Verhalendag in Antwerpen
Josephine Verschuren uit Heist-op-den-Berg op de vlucht naar Engeland
3 Items
- 2 foto's - geboortecertificaat || Mijn overgrootmoeder is naar Engeland gevlucht wegens de oorlogsomstandigheden. Ingevolge de vondst van foto's zijn enkele'getuigen' naar Engeland gereisd op zoek naar meer informatie. Grootvader Franciscus was een sluiswachter. Getoonde foto's betreffen een trouwfoto uit 1910; de tweede foto is van overgrootmoeder en van grootvader. Grootvader is overleden in het ziekenhuis te Lier in 1989.
Vlucht naar Dalfsen
42 Items
Postkaarten, briefwisseling, trouwboekje grootvader (bewijs geboorte kinderen in NL, Dubbeltje Belge (volledig) Hedendaagse samenvatting van het verhaal via Heemkundige kring Dalfsen. || Weduwe Clara Deckers vlucht met haar drie gehuwde zonen, haar gehuwde dochter en drie ongehuwde dochters en kleinkinderen vanuit Niel naar Nederland waar ze op 8 oktober in Dalfsen (NL)terechtkomen. Moeder Maria Clara Deckers is teruggekomen in 1915 naar Antwerpen met de ongehuwde dochters en gaat in 1917 terug naar Nederland. Ze werken allemaal in de lokale fabrieken. Victor woont met zijn gezin op het Kasteel Den Berg (Dalfsen)onder de hoede van de barones van Dalfsen Zij hernemen daar hun verdere leven. Een tweeling wordt geboren in 1916, maar een zoontje geboren in 1918 overleeft slechts enkele weken. Na de oorlog volgt er nog correspondentie tussen barones van Dalfsen en Victor Van Dyck. Er geschiedde briefwisseling tussen het Belgisch leger en Victor Van Dyck. Hoogstwaarschijnlijk verliep dit via Engeland (censure miltaire). Briefwisseling van de familie te Schelle naar Nederland werd in 1917 onderschept door de Duitsers tijdens de oorlog. Na de oorlog werden deze brieven bij de bestemmeling bezorgd. Een zekere Victor komt aan de kost in Nederland. Veel van zijn vrienden verblijven in vluchtelingenkampen in Nederland. Men kon stempels kopen en plakken in een kaftje. De opbrengst ging naar het vluchtelingenkamp. In een prentkaart van een vriend van Victor wordt bedankt voor toegezonden geld. Wellicht zat deze man in een vluchtelingenkamp.