Φωτογραφία του Κώστα Παπαχρυσοστόμου (Interpreter) (Macedonian Mule Corps - MMC)
Φωτογραφία του Κώστα Παπαχρυσοστόμου με συναδέρφους του το 1938. Εμφανίζονται οι Ευάγγελος Μόρης (γεωπόνος), Χριστόδουλος Κουμίδης (γεωπόνος), Θεμιστοκλής Σιακίδης (εντομολόγος), D.S. Wilkinson, Noble (διευθυντής τμήματος) και Κώστας Παπαχρυσοστόμου (εντομολόγος)
CONTRIBUTOR
Αντρέας Παπαχρυσοστόμου
DATE
1916 - 1922
LANGUAGE
ell
ITEMS
1
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Φωτογραφία του Νικόλα Κώστα (Καραΐσκου) (Macedonian Mule Corps - MMC) και ένα Πολεμικό Τραγούδι
1 Item
1 φωτογραφία και ένα βίντεο || Γεννήθηκε στο χωριό Πηγή επαρχίας Αμμοχώστου απο τους Κώστα Κκέλη και Μαρία Κώστα Σιαμπτάνη στις 8 Νοεμβρίου 1900 και απεβίωσε στις 27 Αυγούστου 1969. Παντρεύτηκε την Ελένη Ευθυμίου-Καραΐσκου με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά. Την Μαρία(απεβίωσε), την Μαρία(απεβίωσε), τον Κωστάκη(απεβίωσε), την Μηλίτσα και την Ειρήνη. Ο Νικόλας Κώστας σε ηλικία 17 χρονών κατετάγη στον στρατό όπου υπηρέτησε ως ημιονηγός στο Μακεδονικό Μέτωπο, στο Σώμα Ημιονηγών. Σύμφωνα με τις κόρες του Μηλίτσα και Ειρήνη Καραΐσκου, ο διοικητής του στρατοπέδου τον συνεχάρηκε όταν μια μέρα τον σταμάτησε στην πύλη αγνοώντας το βαθμό του αξιώματός του. Οι άλλοι στρατιώτες από τότε τον αποκαλούσαν με το παρατσούκλι «ο Ήρωας ο Καραϊσκάκης». Πιθανόν γι'αυτό και καθιερώθηκε με το νέο επώνυμο Καραΐσκος το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι κόρες του θυμούνται ένα τραγούδι που τους έλεγε μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο: Ο στρατηγός ο Ιβάνωφ που ήταν στην Σαλονίκη, που έβαζε στα μαλλιά μπογιά και στο μύστακα βερνίκι, γειά σας γίγαντες Βουλγάροι τον κακό σας τον καιρό, που σας μάθαν οι Ευζώνοι αρκουδιάρικο χορό.
Φωτογραφία του Άντωνα Ματθαίου (Macedonian Mule Corps - MMC)
1 Item
1 φωτογραφία || Γεννήθηκε στην Άσσια, επαρχίας Αμμοχώστου 1895 περίπου και απεβίωσε το 1983. Πατέρας του ήταν ο Ματθαίος Μιχαήλ. Με την σύζυγο του Χαρίτα Μιχαήλ Γιάννου δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά. Ο Άντωνας (Αντώνης) Ματθαίου κατετάγη ως ημιονηγός στο Σώμα ημιονηγών και υπηρέτησε στο Μακεδονικό μέτωπο κατά τα έτη 1914-1918. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στην Κύπρο όπου νυμφεύθηκε την Χαρίτα Μιχαήλ Γιάννου. Παρέμεινε στην Κύπρο για 3-4 χρόνια και στη συνέχεια πήγε στην Αμερική και παρέμεινε άλλα 5-6 χρόνια. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο εξάσκησε το επάγγελμα του γεωργού μέχρι το θάνατό του.
Φωτογραφία του Κυριάκου Κοτζίκα (Macedonian Mule Corps - MMC)
1 Item
1 φωτογραφία || Ο Κυριάκος Κοτζίκας γεννήθηκε στο Παλαιχώρι της Επαρχίας Λευκωσίας το 1898. Γονείς του ήταν οι Σάββας Κοτζίκας και Χριστίνα Κοτζίκα το γένος Λαμπίτση. Ο Κυριάκος πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν μόλις 16 ετών και για να γίνει δεκτός δήλωσε ψευδή ημερομηνία γέννησης. Κατετάγη ως ημιονηγός στο Σώμα Ημιονηγών όπου και στάλθηκε από τον Βρεττανικό Στρατό στην Αίγυπτο και κουβαλούσε με μουλάρια τρόφιμα και πολεμοφόδια. Με το τέλος του πολέμου γύρισε στην Κύπρο και παντρεύτηκε την Παναγιωτού Πιτσελή με την οποία απέκτησαν συνολικά 6 παιδιά την Ελένη Μιχαηλίδου(1923), Σάββα Κοτζίκα(1927), Ανδρέα Κοτζίκα(1930), Θεοπίστη Κυλίλη(1934), Σοφία Φιαλόγιαννου(1938) και Κύπρο Κοτζίκα(1943). Κύρια του απασχόληση ήταν βοσκός και κρεοπώλης. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος όμως δυστυχώς έφυγε από την ζωή πολύ νέος σε ηλικία 49 χρονών (17 Ιανουαρίου 1947).