Een vrijgelaten krijgsgevangene die niet in dienst mocht maar toch in dienst moest
- Vrijlatingsbewijs
- Logboekje
- Foto's in uniform
Mijn grootvader zat, toen de eerste wereldoorlog uitbrak, in Engeland. Omdat hij de Oostenrijkse nationaliteit bezat, werd hij opgepakt als staatsvijand. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten op voorwaarde dat hij niet als soldaat zou worden ingezet. Eenmaal terugkomen in Oostenrijk-Hongarije, moest hij echter toch in dienst. Niet om te vechten, maar om lijken te identificeren. Zijn ervaringen waren zo gruwelijk dat hij hier nooit over heeft gesproken.
Duitsland
Deutsch
Prisoners of War
Melding in een Duitse krant over mijn opa's vrijlating
Publication
Mijn opa
Foto en logboek
Krakow, Polen
Photograph
Mij opa
Official document
Logboek
English
Prisoner of War
Londen
CONTRIBUTOR
Max Korngold
DATE
1914 - 1918
LANGUAGE
nld
ITEMS
9
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
In dienst bij de Duitse kroonprins
9 Items
Gerrit Jan Steenbergen werkte sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog op Wieringen, bij de Duitse kroonprins die daar verbleef. Het is onbekend hoe lang hij daar verbleef, maar hij is te zien op een videoopname die op Wieringen is gemaakt, hij verzorgde er de paarden. De gedigitaliseerde objecten zijn dingen die hij in de loop der tijd van de kroonprins kado kreeg. Toen hij de kroonprins voor zijn verjaardag feliciteerde, kreeg hij later deze bedankkaart toegestuurd. De objecten gaf hij later aan zijn neef. || Een portefeuille, een luciferhouder, een sigaret en een bedankkaart.
Berechtigungsschein zum einjährig-freiwilligen Dienst
1 Item
Mit 19 Jahren erwirbt mein Vater, Hans Hermann Niebergall, den Berechtigungsschein zum einjährig-freiwilligen Dienst.
Alfons Helsen te jong maar toch vrijwiliger
5 Items
2 foto's dagboek over zijn oorlogservaringen van toen hij naar het front is vertrokken tot hij terug in Antwerpen was na de oorlog. 2 borduurstukken || Woonde in de Zaanstraat op het Kiel in Antwerpen. De ganse straat had besloten om zich als vrijwilliger op te geven om te gaan vechten aan het IJzerfront. Ze waren allen te jong om opgeroepen te worden. Heeft een dagboek geschreven. Zijn benen waren erg gehavend door een schrapnel en stonden vol putten. Werd als krijgsgevangene naar Göttingen gevoerd. Moest werken op een boerderij waar hij zijn vrouw heeft leren kennen. na de oorlog zijn ze terug naar Antwerpen gekomen. Elisabeth Schweisshelm (zijn vrouw) is nooit meer naar Duitsland teruggekeerd. Tijdens zijn krijgsgevangenschap heeft hij geborduurd aangespoord door een chirurg die zijn handen moest oefenen. Heeft de mensen op de boerderij frieten leren bakken.