Een vrijgelaten krijgsgevangene die niet in dienst mocht maar toch in dienst moest
- Vrijlatingsbewijs
- Logboekje
- Foto's in uniform
Mijn grootvader zat, toen de eerste wereldoorlog uitbrak, in Engeland. Omdat hij de Oostenrijkse nationaliteit bezat, werd hij opgepakt als staatsvijand. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten op voorwaarde dat hij niet als soldaat zou worden ingezet. Eenmaal terugkomen in Oostenrijk-Hongarije, moest hij echter toch in dienst. Niet om te vechten, maar om lijken te identificeren. Zijn ervaringen waren zo gruwelijk dat hij hier nooit over heeft gesproken.
Duitsland
Deutsch
Prisoners of War
Melding in een Duitse krant over mijn opa's vrijlating
Publication
Mijn opa
Foto en logboek
Krakow, Polen
Photograph
Mij opa
Official document
Logboek
English
Prisoner of War
Londen
CONTRIBUTOR
Max Korngold
DATE
1914 - 1918
LANGUAGE
nld
ITEMS
9
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
In dienst bij de Duitse kroonprins
9 Items
Gerrit Jan Steenbergen werkte sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog op Wieringen, bij de Duitse kroonprins die daar verbleef. Het is onbekend hoe lang hij daar verbleef, maar hij is te zien op een videoopname die op Wieringen is gemaakt, hij verzorgde er de paarden. De gedigitaliseerde objecten zijn dingen die hij in de loop der tijd van de kroonprins kado kreeg. Toen hij de kroonprins voor zijn verjaardag feliciteerde, kreeg hij later deze bedankkaart toegestuurd. De objecten gaf hij later aan zijn neef. || Een portefeuille, een luciferhouder, een sigaret en een bedankkaart.
Berechtigungsschein zum einjährig-freiwilligen Dienst
1 Item
Mit 19 Jahren erwirbt mein Vater, Hans Hermann Niebergall, den Berechtigungsschein zum einjährig-freiwilligen Dienst.
Foto's uit militaire dienst 1915-1916
5 Items
In 2009 ontving ik uit de erfenis van een familielid (kleinzoon van een broer van mijn overgrootvader, van vaderskant, dus naamgenoot) twee fotoalbums uit de jaren twintig-dertig. Hierin zitten onder andere deze vijf foto's van Wim Unger (1895-1978), neef van mijn grootvader Piet Unger (1898-1979), beiden Rotterdammers. Vooral de vier foto's met wat mij lijkt mede-dienstplichtigen lijken mij interessant voor het project. Biografische informatie: Wim (voluit Willem Joseph Karel) Unger was de oudste zoon van Dolf Unger en Dirkje Schmidt. Hij groeide op in Rotterdam. Zijn vader had een kunsthandel op de Eendrachtsweg, Kunstzalen Unger & Van Mens. Wim ging daar bij zijn vader in de leer en kreeg ook les van de kunstpedagoog H.P. Bremmer. Na het bombardement op Rotterdam, mei 1940, heeft hij de zaak overgenomen. In 1952 is het bedrijf opgeheven. In 1963 is hij in Wilhelminaoord (Drenthe) gaan wonen, en daar ook overleden. || Vijf foto's. De eerste is gedateerd 1914 (de groep heren met hoeden en wandelstokken) en is vermoedelijk gemaakt in Rotterdam, de geboorteplaats van Wim Unger. De andere foto's zijn uit 1915 en 1916, hoogst waarschijnlijk mede-dienstplichtigen. De foto met de inktvlek is een ansichtkaart, op de achterzijde gedateerd met Harderwijk 2/3/1916. De kaart is gericht aan zijn vader, in Rotterdam. Ik vermoed dat hij daar in dienst was, gezien de uniformen van de heren (hij was toen 21).