Transcribe

Tăierea porcului- moment de bucurie și petrecere în familie

Independent digitisation

Show More
 
 
 
 

CREATOR

#agentOf:nhnWT1z_1

DATE

-

LANGUAGE

ron

ITEMS

2

INSTITUTION

Europeana 1989

PROGRESS

START DATE
TRANSCRIBERS
CHARACTERS
LOCATIONS
ENRICHMENTS

Generating story statistics and calculating story completion status!

METADATA

Creator

#agentOf:nhnWT1z_1

Type

fotografii

Language

ron

Country

Romania

DataProvider

Europeana 1989

Provider

Europeana 1989

DatasetName

137_Ag_EU_1989_Romania

Language

ro

Record ID

/137/_nhnWT1z

Discover Similar Stories

 
 
 
 

Au moment de l'arrivée à Salonique et ma tente aux moment de mon évacuation

1 Item

Deux photographies noir et blanc de format (10*7.5 cm) l'une montrant un bâtiment militaire (un croiseur le Burdigala) et un cannot avec des militaire en rade de Salonique, d'une part et, d'autre part la tente de M. Maurice Vassevière.

Go to:
 
 
 
 

Hans Thiess si electricitatea in razboi

42 Items

Brasoveanul Hans Thiess (1890-1995) se afla in vara anului 1914 la Muenchen, unde studiaza ingineria. Dupa ce toti colegii de camera se oferisera ca voluntari, se intoarce la inceputul lunii august in Transilvania cu intentia de a se inrola in armata. Familia il convimge insa sa se intoarca in Germania. Dupa un an petrecut la facultatea ramasa aproape fara studenti, primeste ordinul de inrolare in regimentul de infanterie al honvezilor din Brasov. Odata ajuns in orasul natal, este contactat de un coleg de facultate, care s-a inrolat in regimentul de voluntari 2 din Praga. La sugestia acestuia ii acompaniaza sora si logodnica la Praga, unde pe 16 august imbraca si el uniforma de soldat al Imperiului Austro-Ungar. De ziua lui, pe 9 octombrie, este transferat la Viena, in cadrul Sectiei de Componente Electrice (Elektroersatzabteilung). Ajuns in capitala, urmeaza cursuri si ia parte la instructii in domeniul blocajelor de tensiune inalta (Hochspannungshindernis) si al trenurilor elecrice (Elektrozug). Aceste trenuri sunt niste motoare pe benzina montate pe vagoane, si care se folosesc la generarea de curent electric pentru ventilatoarele, pompele de apa, bormasinile cu percutie folosite la escavarea grotelor de pe fronturile din Galitia si din Dolomiti. Prima jumatate a lunii noiembrie o petrece in Brody (Ucraina de astazi) unde supravegheaza instalarea si punerea in functiune a masinariilor necesare pentru generarea curentului electric intr-un lagar. Incepand cu sfarsitul lui ianuarie 1916 a fost insarcinat cu instalarea masinariilor din transeele Bielorusiei de astazi. Pe data de 23 februarie este insarcinat cu comanda unei unitati de electrotrenuri in Trient (astazi Italia). Instalarea masinariilor se face in statiunea Rovereto, din care s-a evacuat anterior populatia civila. In data de 1 octombrie Thiess primeste gradul de sublocotenent (Faehnrich). Avansarea este insotita de o scurta permisie, isi viziteaza familia in Brasov. In iarna anului 1917 unitatea lui Thiess este transferata la Levico Terme. In ianuarie 1918 este decorat cu medalia Karl-Truppenkreuz, iar in martie urmeaza avansarea la gradul de locotenent in rezerva (Leutnant der Reserve). Primeste din nou o permisie, in timpul careia ia parte la cursurile Facultatii de Inginerie din Muenchen. Dupa destramarea Monarhiei Austro-Ungare se intoarce la Muenchen pentru a isi incheia studiile. In mai 1919 isi ia licenta cu calficativul gut. Dupa o scurta perioada petrecuta la Uzina Electrica din Innsbruck (Austria) se intoarce in toamna lui 1919 la Brasov. In februarie 1920 este inrolat pentru doua luni in corpul VII al Armatei Romane avand gradul de locotenent, la Serviciul de Geniu. Dupa demobilizare s-a angajat la Uzina Electrica Sibiu-Sadu, unde a ramas pana la pensionare. Nonagenarul Thiess si-a lipit pozele, scrisorile si alte documente in 8 albume.

Go to:
 
 
 
 

Paun Nistor si familia sa in anii grei de razboi

3 Items

Tatal meu Paun Nistor , nascut in anul 1888 in localitatea Chiojdanca- Prahova ,a luptat in Primul Razboi Mondial in cadrul Regimentului 32 Dorobanti participand la toate momentele cheie ale conflictului : bataliile de la Marasti, Marasesti, Oituz.Desi a supravietuit conflictului ,a ramas toata viata cu probleme la mana, avand degetul indoit ( cand il intrebam despre el mic copil fiind nu a dorit sa-mi dea niciodata prea multe amanunte. Cred ca pur si simplu dorea sa uite toata perioada de razboi ).Si familia mamei mele Aneta Maria Nistor a trait din plin razboiul, fratele ei fiind luat prizonier in Germania unde a avut parte de vremuri foarte grele. Mama povestea care era testul dat prizonierilor de catre militarii germani pentru a verifica capacitatea lor de a lucra la diferite munci : daca reauseau sa ridice un picior si nu cadeau, erau pusi la munca. Altfel ,multi prizonieri erau prea slabiti pentru a se tine pe picioare. Atasez imaginea actului de identitate provizoriu al tatei din timpul ocupatiei germane (fata-verso) si o fotografie a mamei mele Aneta Maria Nistor din noiembrie 1917 ( la acea vreme in varsta de 22 ani), poza care figura si pe actul de identitate provizoriu , act pe care insa nu il mai am.Multa vreme am pastrat in documentele de familie si actul de identitate similar al bunicului meu, Nicolae Nistor in etate de 55 ani la vremea intocmirii buletinului. Parintii mei imi povesteau ca in vremurile acelea s-a facut o inventariere cu tot ce avea fiecare si trebuia sa dai o cota parte de 75-80% din bunurile folositoare armatei germane. Cerealele, băuturile spirtoase şi alte bunuri au fost rechiziţionate pentru armata germană, localnici păstrând numai o cotă parte, în funcţie de numărul membrilor familiei. Persoanelor majore li se întocmea un document numit Auswais-Pasaport, fiind obligaţi să îl prezinte atunci când li se cerea legitimarea. Un membru al familiei noastre, cunoscut în sat cu numele Dumitru lui Oprea, cumnat al tatălui meu, a fost luat prizonier şi deportat într-un lagăr nemţesc. Germania, resimţind puternic efectele războiului, folosea prizonierii şi pentru munca în gospodăriile înstărite ale nemţilor. ..

Go to: