Graf van Gerard Delcour.
Het graf van Gerard Jean Delcour op de militaire begraafplaats van Steenbrugge, graf nr 442. De bronzen grafplaat vermeldt zijn decoraties, de meesten ervan posthuum toegekend.
CREATOR
DATE
-
LANGUAGE
nld
ITEMS
1
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Gerard Jean Delcour.
1 Item
Portretfoto van Gerard Delcour in uniform. Gedenkprent uit 1919 ter nagedachtenis van o.a. Gerard en een recente foto van zijn grafsteen. || Gerard Jean Delcour uit Wellen (Limburg) vervulde zijn militaire dienstplicht in 1910. Bij het uitbreken van de oorlog was Gerard 24 jaar en woonde in Kerniel (Borgloon). Hij werd gemobiliseerd bij het 14e Linieregiment als Korporaal. Gerard vocht tijdens de Slag om de IJzer (18 tot 31 oktober 1914). Over zijn periode aan het front is verder weinig geweten. Op 31 oktober 1918, elf dagen voor wapenstilstand en midden in het eindoffensief, sneuvelt Gerard Delcour. De juiste plaats waar Gerard sneuvelde, is niet gekend. Gerard ligt op het militair kerkhof van Steenbrugge, graf nr 442. Hij ontving de Orde Leopold II, het Oorlogskruis (Croix de Guerre) 1914-1918, de IJzermedaille en de Overwinningsmedaille 1914-1918 (Zegemedaille).
Graf van Johann Bogner.
1 Item
Het graf van Johann Bogner op het militaire kerkhof van Brébières. Johann sneuvelde op 20 mei 1918 bij Bois-Bernard. De foto van zijn graf bevond zich als momento in het foto-album van artillerist Wilhelm Bogner (1ste Garde-Fußartillerie-Regiment). || Front
Verhaal van Gerard Peeten.
2 Items
Het verhaal betreft mijn grootvader langs moederskant. Grootvader was soldaat en hij was mogelijk nog een zogenaamde loteling. Hij behoorde tot het 6de linieregiment. Hij had een typisch hoofddeksel en hij bezat eretekens; het Belgisch oorlogskruis, frontstrepen en het estel van Leopold. Tijdens wereldoorlog I was grootvader verbolgen geraakt over de bevelgeving in het Frans en de behandeling van de Vlaamse jongens. Na wereldoorlog I werd hij steeds meer vlaamsgezind. Grootvader heeft een hogere rijkswachtofficier gered en hem achter de linies gebracht. Toen hij na wereldoorlog II werd vervolgd wegens collaboratie zou deze daad in zijn voordeel gespeeld hebben na een getuigenis van de rijkswachtofficier uit Wallonië. || - Foto van soldaat Gerard Peeten in uniform van het 6de linieregiment.