Memoires van de Duitse soldaat Bernd Mattheus
Titelblad van de memoires Aus meinem Leben en inhoudsopgave van Deel II Aus meiner Soldatenzeit.
In deze persoonlijke memoires Aus meinem Leben beschrijft de Duitse soldaat Bernd Mattheus in Deel II Aus meiner Soldatenzeit zijn tijd aan het Oostfront. Mattheus beschrijft onder meer dat hij gewond raakte bij de Slag bij Gumbinnen en zijn verblijf in Russisch gevangenschap. Deze persoonlijke memoires zijn een nalatenschap van mijn grootmoeder Elisabeth Scholz en mijn (oud) oom Paul Scholz.
CONTRIBUTOR
Frits Niemeijer
DATE
1914 - 1918
LANGUAGE
ell
ITEMS
1
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
foto's Duitse soldaat van Nederlandse afkomst
3 Items
Regimentsfoto en portretfoto. De grootvader staat op de achterste rij geheel rechts. Opa is geboren in Duitsland. Johann Heinrich van der Velden in uniform, geb. 1888 in Nordrheinwestfalen, ouders afkomstig uit Nederland, nationaliteit onzeker maar moest in dienst. Kaart komt uit Keulen, Feldpost, met Duitse tekst verso. Is aan oostfront geweest, gewond, in Koenigsberg in lazaret en teruggestuurd naar Keulen maar naar Nederland gevlucht maar daar niet geinterneerd. Illegaal de grens over gegaan. Alle persoonlijke gegevens zijn bijgeleverd op A4, mevrouw zal zelf verdere informatie op de website zetten.
Gewonde Duitse soldaat in ziekenhuis Heerlen
2 Items
Deze Duitse soldaat schrijft aan het thuisfront hoe ührend hij in het Heerlens ziekenhuis wordt verzorgd. Aan de datumstempel (11 8 14) is te zien dat hij één van de eerste slachtoffers van WO1 is. Onduidelijk is of hij daarna is teruggekeerd naar het front. || Ansichtkaart geschreven vanuit het ziekenhuis in Heerlen in augustus 1914.
Verhaal over de vergelding voor een doodgeschoten Duitse soldaat
1 Item
De familie Huybens woonde in de Diestsestraat (tegen het station). Ze hoorden dat er iets gaande was en Julien Huybens - de vader van Angèle Huybens die dit verhaal vertelt - ging kijken. De Duitsers waren mensen aan het doodschieten, als vergelding voor een in Aarschot doodgeschoten Duitse kolonel, Johannes Stenger. In Aarschot waren ook al 170 burgers doodgeschoten. Julien werd tussen de fusillade gezet. Om de drie personen werd iemand gefusilleerd. Uiteindelijk werd hij er door een Duitse soldaat tussenuit gehaald omdat hij te jong (15 jaar) was. Nadien werd hij gedeporteerd naar kamp Munsterlager dat overwegend door vrouwen en jonge kinderen werd bevolkt. || || Julien Huybens || Interview || Dit verhaal werd doorgegeven door de grootmoeder van deelneemster Angèle Huybens. Julien Huybens is de vader van deelneemster Angèle Huybens.