Fotoalbum van de broers Van Eekert.
Vier broers waren oorlogsvrijwilligers, zijnde Edouard, August, Joseph en Paul. Eén van hen was fotograaf en heeft een album nagelaten.
Verschillende foto's tonen het leven aan het IJzerfront waarbij de broers dikwijls op de foto staan.
Het album volgt de tochten richting IJzerfront (over het strand), het leven in de loopgraven, de verlofperiodes achter het front in Frankrijk, het ziekenhuis (de Panne?), de verwoestingen, (oa. een Belgisch vliegtuig, een locomotief,...), en tenslotte enkele foto's van het overstroomde gebied in 1918 (met oeristenbootje).
Paul Van Eekert, soldaat van het 5de linieregiment, sneuvelde op 14 oktober 1918 in Beitem.
Fotoalbum met foto's (1917) van:
- Lo-Reninge
- Kaaskere
- neergestort vliegtuig,
- bouw van bunkers
- verpleegsters en soldaten aan barakken
- soldaten op bezoek bij familie
- foto's van het IJzerfront en de inundatievlakte (na 1918? eerder toeristisch)
- doodsprentje van Paul Van Eekert
CONTRIBUTOR
Martine Van Eekert
DATE
1914 - 1918
LANGUAGE
nld
ITEMS
54
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Verhaal van de broers Cordie.
4 Items
Verhaal van Jean Cordie (°1885 - 1950) en Alfons (°1887 - 1960) uit Sint-Truiden, twee broers (nonkels) van moederskant. Beide waren onderwijzer en brancardier tijdens wereldoorlog I. || - 4 foto's van de familie, 1 origineel van de twee broers, (opname in Sint-Truiden (studio Adr. Rietjens))
Portret van Pierre Van Kerkom en zijn drie broers
2 Items
Foto van de familie Van Kerkom, Pierre Van Kerkom en zijn drie broers, de plaat is bewerkt geweest (de foto is geretoucheerd), het uniform van de grootvader is nadien toegevoegd (is ook een foute interpretatie van een uniform ten tijde van WOI). Foto op plaat, bewerkt tijdens reproductie. Opschrift: Souvenir de la Guerre Européenne. Afmetingen: 39 x 29 cm. Pierre Van Kerkom was de grootvader van deelneemster Hilde Claesen. Pierre Van Kerkom was getrouwd met Elisabeth Vandevin. Verhaal gekregen van Maria Van Kerkom, dochter van Pierre Van Kerkom en moeder van deelneemster Hilde Claesen. || Pierre Van Kerkom, grootvader van Hilde Claesen, zou van 1915 tot 1918 in dienst geweest zijn. Zijn drie broers zouden apart opgeroepen geweest zijn, ze hebben allen de oorlog overleefd. Foto van de familie Van Kerkom, Pierre Van Kerkom en zijn drie broers, de plaat is bewerkt geweest (de foto is geretoucheerd), het uniform van de grootvader is nadien toegevoegd (is ook een foute interpretatie van een uniform ten tijde van WOI).
Verhaal over de gesneuvelde broers van moeder Pelssers
1 Item
Dit is een familieverhaal over de overleden ooms langs moeders zijde. De verteller is Wilfried Erkens. || Het verhaal gaat over de gesneuvelde broers van moeder Pelssers. Het gezin bestond uit dertien kinderen. De moeder van Wilfried Erkens kwam van Smeermaas (Lanaken) aan de Maas. De oudste broer van zijn moeder, Jean, was Scheutist (geboren rond 1899). Hij was aan het front, maar alle documentatie daarover is verloren gegaan. Anekdote: nonkel Jean zat in het Belgisch leger, maar toch werd er met hem gecorrespondeerd. Dat ging als volgt: via Nederland, aan de grens werden de brieven via de prikkeldraad doorgegeven door de familie in Smeermaas (Lanaken). Eugène Pelssers , geboren rond 1892, was de derde in het gezin. Hij was krijgsgevangene in Duitsland bij een boer in de buurt van Zelle bij Hannover. Hij heeft daar ook na de oorlog goede contacten mee onderhouden. Ze zijn later bij elkaar op bezoek geweest, de Duitse familie bij de familie Pelssers en omgekeerd. || || Interview || Dit is een familieverhaal over de overleden ooms langs moeders zijde. De verteller is Wilfried Erkens.