Verhaal over de gesneuvelde broers van moeder Pelssers
Dit is een familieverhaal over de overleden ooms langs moeders zijde. De verteller is Wilfried Erkens.
Het verhaal gaat over de gesneuvelde broers van moeder Pelssers. Het gezin bestond uit dertien kinderen.
De moeder van Wilfried Erkens kwam van Smeermaas (Lanaken) aan de Maas. De oudste broer van zijn moeder, Jean, was Scheutist (geboren rond 1899). Hij was aan het front, maar alle documentatie daarover is verloren gegaan.
Anekdote: nonkel Jean zat in het Belgisch leger, maar toch werd er met hem gecorrespondeerd. Dat ging als volgt: via Nederland, aan de grens werden de brieven via de prikkeldraad doorgegeven door de familie in Smeermaas (Lanaken).
Eugène Pelssers , geboren rond 1892, was de derde in het gezin. Hij was krijgsgevangene in Duitsland bij een boer in de buurt van Zelle bij Hannover. Hij heeft daar ook na de oorlog goede contacten mee onderhouden. Ze zijn later bij elkaar op bezoek geweest, de Duitse familie bij de familie Pelssers en omgekeerd.
Interview
CONTRIBUTOR
De heer Wilfried Erkens
DATE
1914 - 1918
LANGUAGE
nld
ITEMS
1
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Verhaal van de broers Cordie.
4 Items
Verhaal van Jean Cordie (°1885 - 1950) en Alfons (°1887 - 1960) uit Sint-Truiden, twee broers (nonkels) van moederskant. Beide waren onderwijzer en brancardier tijdens wereldoorlog I. || - 4 foto's van de familie, 1 origineel van de twee broers, (opname in Sint-Truiden (studio Adr. Rietjens))
Verhaal over de redenen van trouwen tijdens WOI
1 Item
Deelneemster Ethel Ravoet heeft dit verhaal over haar overgrootmoeder van haar grootmoeder. || De overgrootmoeder van deelneemster Ethel Ravoet was van het Antwerpse en is tijdens WOI gevlucht naar Groot-Brittannië. Daar werd verteld dat er een mannentekort was in België. Ze hadden gezegd dat ze snel moest trouwen. Zij is getrouwd, maar was dus nog zeer jong. De overgrootvader van Ethel Ravoet, en dus man van haar overgrootmoeder, was werkzaam in het leger bij het onderhoud van de vliegtuigen. Ze hebben elkaar leren kennen in Leeds. Hij was een Belg. Ze was zo jong dat ze nog niet ontwikkeld was. Toen hij terugkwam herkende hij haar niet meer omdat ze toen volgroeid was (ze was groter dan haar man geworden). Philomène Heirman werkte in de cartridge factory, Greenwood & Batleys in Leeds in Groot-Brittannië. Na de eerste wereldoorlog heeft ze een winkel opengedaan in de Parkstraat in Leuven onder de naam van haar moeder omdat ze onder haar eigen naam geen zelfstandig werk mocht doen (haar man was nog steeds bij het leger). || || Deelneemster Ethel Ravoet heeft dit verhaal over haar overgrootmoeder van haar grootmoeder. || Interview
Verhaal Eugenie Vanwonterghem: Bezoek aan de moeder tijdens de oorlog
7 Items
Boekje regiment eerste blad