Participarea soldatului Borţig Gheorghe la Primul Război Mondial
Borţig Gheorghe s-a născut în martie 1898, în satul Brăișor, comuna Morlaca, județul Cluj; părinții: Nicolae și Gafia. De profesie plugar, a început serviciul militar ca soldat la data de 10 martie 1919, în Regimentul 83 Infanterie al Armatei Române. A fost trecut ulterior la flotila Aviație de gardă. A fost trecut în completare de Flotila Aviație de gardă în data de 31 octombrie 1921, stabilindu-și domiciliul în comuna Morlaca, județul Cluj. A fost trecut în rezervă la data de 1 februarie 1925.
A ajuns acasă de pe frontul italian venind pe jos până la Carei și apoi cu trenul și cu căruța, având grijă să-și drămuiască proviziile primite la plecarea din Italia, pentru a-i ajunge tot drumul. Datorită participării la Primul Război Mondial, a fost împroprietărit cu teren din ordinul Regelui Ferdinand I. Ulterior a devenit angajat al Căilor Ferate Române și din salariu a cumpărat mai mult teren, care a fost confiscat de comuniști după venirea acestora la putere.
De frica represiunii comuniste din această zonă din județul Cluj, în care a fost activă mișcarea de rezistență anti-comunistă din Munții Apuseni, a evitat toată viața să povestească despre experiențele lui din Primul Război Mondial. Livretul și brevetul pentru acordarea medaliei “Victoria” au fost găsite întâmplător cu puțin timp în urmă de către nepoata lui Gheorghe Borțig, în podul casei bunicilor.
Obiect 1: Livret de serviciu militar nr. C.73/920, eliberat de Ministerul Apărării Naționale, pe numele Borțig Gheorghe, soldat din contingentul 1920.
Obiect 2: Brevet al Ministerului de Război, nr. 4735 din data de 30 iunie 1926, de acordare a medaliei “Victoria” a marelui război pentru civilizație 1916-1921 soldatului Borțig Gheorghe, contingentul 1920, din ordinul Regelui Ferdinand I al României. Brevetul este semnat în numele ministrului de război de comandantul Regimentului 83 Infanterie, colonelul Nicolau.
Gheorghe Borțig
44.4325919,26.103589400000033
Bucureşti
Livret de serviciu militar nr. C.73/920, eliberat de Ministerul Apărării Naționale, pe numele Borțig Gheorghe, soldat din contingentul 1920.
Livret de serviciu militar nr. C.73/920, eliberat de Ministerul Apărării Naționale, pe numele Borțig Gheorghe
Official document
Gheorghe Borţig
44.4325,26.103888900000015
Brevet de acordare a medaliei “Victoria” soldatului Borţig Gheorghe
Brevet al Ministerului de Război, nr. 4735 din data de 30 iunie 1926, de acordare a medaliei “Victoria” a marelui război pentru civilizație 1916-1921 soldatului Borţig Gheorghe, contingentul 1920, din ordinul Regelui Ferdinand I al României. Brevetul este semnat în numele ministrului de război de comandantul Regimentului 83 Infanterie, colonelul Nicolau.
CONTRIBUTOR
Maria Lenuta Bruma
DATE
- 1918
LANGUAGE
ron
ITEMS
41
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Participarea lui Vasile Pălăcean la Primul Război Mondial
1 Item
1 fotografie 2 medalii 1 cruce comemorativă || Pălăcean Vasile (n. 10 martie 1893, sat Bărăi, jud. Cluj) s-a înrolat inițial în armata austro-ungară, Transilvania făcând pe atunci parte din Imperiul Austro-Ungar. În urma luptelor la care a participat, a primit două medalii pentru acte de bravură. A fost luat prizonier de armatele ruseşti din Galiția şi deportat ca prizonier de război în lagărele din Asia. A scăpat de condițiile grele din lagăr cu ajutorul unui boier rus, care l-a dus să muncească pentru el. După asasinarea țarului, a fost luat de către un preot ca ajutor în gospodărie şi a rămas în Rusia până după sfârşitul războiului. Preotul i-a dat la plecare provizii pentru călătoria spre casă: un sac cu pâine prăjită şi zahăr cubic. A venit pe jos până acasă, călătorind timp de patru luni (septembrie-decembrie) şi a ajuns în seara de Crăciun. Rudele nu l-au recunoscut la întoarcerea acasă din cauza felului în care arăta (barbă mare, haine rupte) şi nici nu le-a venit să creadă că trăieşte, deoarece familia nu mai primise veşti de la el de ani de zile. Fusese declarat mort şi i se făcuse şi slujbă de înmormântare. Ulterior a primit şi crucea comemorativă a războiului 1916-1918 din partea Regelui Ferdinand I al României.
Participarea unor săteni din Frata la Primul Război Mondial
1 Item
Petrovan Iacob, tatăl lui Pop Ana, a fost timp de cinci ani prizonier în Rusia. A avut un frate care a murit în Primul Război Mondial. Pop Simion a fost prizonier în Rusia timp de doi ani. Din anul 1918 și până în 1960 a fost lănțar: făcea măsurători de teren pentru comunitate cu un lanț special. A fost și prim curator la Biserica Ortodoxă din Frata între anii 1920 și 1973 (anul morții sale). Radu Ioan a făcut armata la Garda Regală din București. Toți soldații din fotografii au luptat pe frontul de est, până la Cotul Donului și s-au întors acasă din război. Pop Simion, Radu Ioan, Mornea Macarie și Tritean Vasile au participat și la cel de-Al Doilea Război Mondial. || Obiectul 1: fotografie reprezentându-l în poziție centrală pe Petrovan Iacob pe front. Fotografia se găsește în arhiva personală a familiei Pop Vasile și Ana (ambii în vârstă de 76 de ani) din localitatea Frata, județul Cluj. Obiectul 2: fotografie reprezentându-l pe Trif Nicolae la plecarea pe front, alături de surorile lui. Fotografia se găsește în arhiva personală a familiei Pop Vasile și Ana (ambii în vârstă de 76 de ani) din localitatea Frata, județul Cluj. Obiectul 3: fotografie reprezentându-i pe câțiva săteni din Frata care au participat la Primul Război Mondial. Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Pop Simion, Cărăian Vasile și Radu Ioan. Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Mornea Macarie și Tritean Vasile. Fotografia se găsește în arhiva personală a familiei Cărăian Ioan și Maria din localitatea Frata, județul Cluj. În fotografie se află ambii bunici ai lui Cărăian Ioan: Pop Simion și Cărăian Vasile.
Participarea lui Pop Petre | din Cizer | judeţul Sălaj | la Primul Război Mondial
3 Items
Înainte de a pleca la război, Pop Petre i-a spus surorii lui, Pop Floare: Hai să ne vedem, că nu ne-om mai vedea apoi, că pe cei din contingentul nostru îi trimite în prima linie a frontului, tocmai în Galiția. Și, într-adevăr, nu s-a mai întors. Ulterior, un confrate de arme dintr-un sat învecinat a povestit la întoarcerea de pe front că: mai dușman decât inamicul ne-a fost pământul. Cine n-a murit de glonț, a murit înecat în mlaştini. Pop Floare, bunica Veronicăi Cristea, ştia o vorbă care circula în sat în timpul războiului: Galiţia-i ţară rea, mor feciorii pentru ea. Veronica Cristea își amintește că bunica ei îi povestea că aceste fotografii sunt de la fratele ei, Pop Petre, dar nu mai știe exact care dintre militarii fotografiați era el. || Obiectul 1: fotografie de grup din timpul efectuării serviciului militar de către Petre Pop. Pe verso este o scrisoare adresată mamei militarului, Todora Pop (născută Szabo). Obiectul 2: fotografie a unui grup de militari în curtea unui spital. Printre ei se află şi Petre Pop.