Het verhaal van minister Poullet van Nationale opvoeding
Prosper Poullet was minister van Kunsten en Wetenschap in de regering Broqueville (1911 tot en met 1918).
Tussen 1919 en 1934 nam hij verschillende andere ministerposten op.
Prosper Poullet was lid van de Christen-democratische vleugel binnen de Katholieke partij en hij bekleedde verschillende belangrijke politieke mandaten. Hij was Franstalig, maar dat weerhield hem er niet van om ook de Vlaamse zaak te bepleiten.
Een van de beleidsdomeinen van minister Poullet tijdens de Eerste Wereldoorlog was 'Nationale Opvoeding'. In dit kader heeft hij zich sterk ingezet voor het onderwijs van de Belgische vluchtelingen in de de diasporalanden. Poullet was bijzonder betrokken bij de opvoeding van de gevluchte Belgen in de Nederlandse vluchtelingenkampen. Hij is daartoe een aantal keer naar Den Haag gereisd en bezocht vandaar uit de vluchtelingenkampen. Ook de opvoeding van de frontsoldaten nam minister Poullet ter harte, hij bezorgde de soldaten boeken om zich te kunnen bijscholen.
Als minister van Kunst zorgde hij er ook voor dat de Belgische kunstcollecties uit de handen van de Duitsers bleven en liet hij Belgische kunstenaars in andere landen exposeren om hen meer naamsbekendheid te geven.
De grootouders aan de andere kant van de familie woonden in een kasteel in Mortsel- Oude -God, Antwerpen. Dit kasteel moest in 1914 worden gedynamiteerd omdat het in de vuurlinie lag. In de oorlogsjaren werden de Duitse families teruggestuurd naar Duitsland, behalve diegenen die getrouwd waren met een Belg. Zo kwam het dat de grootmoeder van Duitse afkomst toch in België kon blijven.
Verdere details over de Eerste Wereldoorlog kent de familie Poullet niet meer. Foto's van minister Poullet in de Nederlandse vluchtelingenkampen en andere gerelateerde documentatie zijn in het bezit van het Algemeen Rijksarchief.
Bijgevoegd document geeft inzicht in de visie van minister Poullet op de taalkwestie die opspeelde aan het front en daarbuiten.
Front
Boek: Prosper Poullet en de politiek van zijn tijd
Prosper Poullet
Publication
CREATOR
Prosper Poullet
DATE
1914 - 1918
LANGUAGE
nld
ITEMS
2
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Het verhaal van René Sinnaeve
16 Items
De foto's tonen de vuurkaart van René. Een postkaartfoto gemaakt in 1914 bij zijn intrede in het leger. En een foto van het elfde linieregiment in opleiding in Frankrijk. Ook de direct toegekende eremedailles en enkele 11 novembermedailles zijn aanwezig. Net zoals zijn frontstrepen. || Renatus ( René ) Sinnaeve is in dienst getreden in oktober 1914. Vanaf februari 1915 was hij in de loopgraven aanwezig. Eerst in Stuivekenskerke. Dan in de sectie Diksmuide. Daarna in Pervijze en later ook in Merkem om de oorlog te beindigen in Staden. René was bij het elfde linieregiment. Hij was vuurkruiser soldaat met als bijberoep barbier.
Het verhaal van soldaat-voetballer Eugeen Van den Bremt
3 Items
- 8 foto's (groepsportretten aan en achter het front) || Soldaat Eugeen Van den Bremt was gelegerd in Ramskapelle aan het IJzerfront. Hij was gedurende 4 jaar aan het front bij het 5e linie, 4e brigade. De foto's geven een gevariëerde weergave van het leven aan het front, met onder andere een voetbalploeg die regelmatig speelden tegen de Engelsen. Hun compagnie heeft aan het einde van de oorlog Izegem bevrijd. Samen met heel wat Mechelaars in het regiment liet hij zich portretteren als De kloeke oorlogsmannen van Mechelen. Op die foto zou ook Mechelaar Leon Smets staan. Op een andere foto staat hij samen met zijn verloofde en toekomstige schoonvader die hem aan het front bezochten.
Het verhaal van beroepsmilitair Jean Pierre Gerard.
4 Items
Jean Pierre Gerard werd in augustus 1914 krijgsgevangen genomen in de redoute te Kalfort. Hij werd naar het Lügumkloster in Silezië overgebracht waar hij gedurende vier jaar als chef de cuisine werd ingezet. Vanuit het kamp kon hij een fotopostkaart opsturen naar zijn verloofde Alphonsine De Clerck. Jean Pierre was afkomstig van Aarlen. Aangezien Duits zijn tweede taal was kon hij als tolk optreden. || - 4 foto's (onder andere fotopostkaart van Jean Pierre Gerard en een groepsportret met Duitse bewakers en andere gevangenen)