Φωτογραφία και Μετάλλιο του Κυριάκου Τριανταφυλλή (Macedonian Mule Corps - MMC)
Ο Κυριάκος Τριανταφυλλής γεννήθηκε στο Παλαιχώρι. Ως πιθανή χρονολογία φέρεται το 1883. Γονείς του ήταν οι Κωνσταντής και Μαρία Τριανταφυλλή.
Σύζυγος του η Σοφία Παπακυριάκου. Με την Σοφία απέκτησαν 4 παιδιά. Τον Θεοδότη, Κωστή, Χριστοφή και Ιωάννη.
Μαρτυρία Ιωάννη Τριανταφυλλή: Τα τρία μεγαλύτερα μου αδέλφια, γεννήθηκαν μέχρι το 1914. Εγώ γεννήθηκα το 1920, μετά την επάνοδο του πατέρα μου από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο πολέμησε με την κατάταξη του στον Ελληνικό Στρατό. Πως τα έφερε η τύχη. Να πάει ο πατέρας μου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να γυρίσει πίσω στην Κύπρο, να γεννηθώ εγώ και να πάω εγώ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να συνεχίσω την προσφορά του πατέρα μου με την κατάταξη μου στον Αγγλικό Στρατό για υποστήριξη των δικαίων στην Ελλάδα.
(Οι μαρτυρίες αναρτήθηκαν από το βιβλίο:
Ψιλλίτα-Ιωάννου, Παναγιώτα, 1997. Κραυγή ελευθερίας: Παλαιχώρι 1901-1974. Λευκωσία, σελ. 13).
1 φωτογραφία και 1 μετάλλιο
CONTRIBUTOR
Ιωάννης Τριανταφυλλή
DATE
1914 - 1920
LANGUAGE
ell
ITEMS
2
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Φωτογραφία και Μετάλλιο του Λουκά Ιωάννη Κυριάκου Κεφαλά (Macedonian Mule Corps - MMC)
2 Items
1 φωτογραφία και 1 μετάλλιο || Ο Λουκά Ιωάννης Κυριάκου γεννήθηκε στο Παλαιχώρι. Ως πιθανή χρονολογία φέρεται το 1902. Γονείς του ήταν οι Κυριάκος Λουκά και Παρασκευού Παντελή. Με την σύζυγος του Ξενού Μηνά απέκτησαν τον Ανδρέα, Κυριάκος, Νικόλα, Γεώργιο, Νίκη, Ευρυδίκη, Μαρούλα και Χαρίτα. Μαρτυρία Νικόλα Ι. Λουκά: Ο πατέρας μου μου έλεγε ότι πήρε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα μέρη της Μακεδονίας, όπου τον είχε πάρει ο πατέρας του σε ηλικία 16 μόλις ετών. Θυμάμαι ένα παράσημο με το οποίο παρασημοφορήθηκε ο πατέρας μου κατά τον πόλεμο αυτό. Μαρτυρία Ευρυδίκης Βαγιανού: Από αφηγήσεις του πατέρα μου, Ιωάννη Κυριάκου Λουκά, ο πατέρας του γύρισε από τον πόλεμο από το 1918. Στην Κύπρο επικρατούσε μεγάλη πείνα. Επέστρεψε πίσω στα μέρη της Μακεδονίας παίρνοντας μαζί του και τον πατέρα μου που ήταν τότε μόλις 16 χρονών. Μαζί πολέμησαν ως το 1920 σε μέρη δύσβατα. Στον πόλεμο αυτό παρασημοφορήθηκε και έχω το παράσημο του. Μαρτυρίες που αναρτήθηκαν από το βιβλίο: Ψιλλίτα-Ιωάννου, Παναγιώτα, 1997. Κραυγή ελευθερίας: Παλαιχώρι 1901-1974. Λευκωσία, σελ. 7.
Φωτογραφία του Κυριάκου Κυριάκου (Σιώσιηλος) (Macedonian Mule Corps - MMC)
2 Items
Ο Κυριάκος με την σύζυγο του Μαρία
Φωτογραφία και Μετάλλιο του Γαβριήλ Χατζησάββα (Macedonian Mule Corps - MMC)
9 Items
O Γαβριήλ Χατζησάββας γεννήθηκε το 1890 στην Πάνω Δευτερά της επαρχίας Λευκωσίας. Σύζυγος του ήταν η Χριστοθέα Χατζησάββα του γένους Χατζήνικολή από το Αγριδάκι. Με την Χτιστοθέα απέκτησαν την Βασιλική (απεβίωσε), Νίκη (απεβίωσε), Γεωργία, Ανδρέα (απεβίωσε), και Ελένη Κέντα (απεβίωσε) Κατετάγη σε ηλικία 24 χρονών ως ημιονηγός στο Σώμα Ημιονηγών (MMC 11424) και υπηρέτησε στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τα έτη 1914-1918. Όταν κατετάγη στο στρατό ήταν ήδη παντρεμένος με κοπέλα από το Αρεδιου και απέκτησε 1 παιδί, την Ελένη Κέντα, η οποία έμενε στην Κάτω Ζώδια. Η πρώτη του σύζυγος απεβίωσε και έτσι παντρεύτηκε τη Χριστοθέα Ηλία από το Αγριδάκι και κατοίκησαν στον Άγιο Δομέτιο, στην οδό Ανδρούτσου 3. Από τη δεύτερη σύζυγο απέκτησε 4 παιδιά. Το επάγγελμά του ήταν βοσκός και κατήχε Άδεια Βοσκής από την Αγγλική Κυβέρνηση με μεταλικό διακριτικό για το βραχίωνα με το σήμα S και αριθμό N 505 (το N συμβολίζει την Επαρχία, δηλαδή Nicosia - Λευκωσία). || 1 φωτογραφία του Γαβριήλ Χατζησάββα 1 μετάλλιο του Γαβριήλ Χατζησάββα (στοιχεία μεταλλίου: 11424, Muleter, Macedonian Mule Company) 1 Άδεια Βοσκής σε διακριτικό για το βραχίωνα 1 Αγγλική ταυτότητα (στοιχεία ταυτότητας: Goverment of Cyprus, Identity Cart - no 243032, τελευταία θεώρηση της ταυτότητας 20/08/1956)