Foto’s van een noodwoning te Leuven
Foto’s van een noodwoning na de brand van Leuven in 1914.
Opschrift op huis: “Huis Verhoeven Martin, Brusselsestraat n° 18, collen, cravatten, hemden, kousen, handschoenen, klakken, enz.
Vaste prijzen.\n
Afmetingen: 12 x 9 cm.
Deze foto's zijn een erfstuk.
De grootouders van Andrée Vervloet hadden een zaak in Brusselstraat 10 in Leuven, een Chemiserie. Die zaak is afgebrand in 1914. Dit zijn foto’s van hun noodwoning in de Brusselsestraat 18 in Leuven.
CONTRIBUTOR
Mevrouw Andrée Vervloet
DATE
1914 - 1921
LANGUAGE
nld
ITEMS
3
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Foto's van een Belgische frontsoldaat
19 Items
Scans van foto's uit het foto album van een Belgisch frontsoldaat. || In december 2008 schonk Albert Vanderlinden 29 foto's uit het foto album van een Belgische soldaat aan het In Flanders Fields Museum. De foto's geven een diverse indruk van het frontleven in Boezinge, Ieper (ruïnes van de Belforttoren en vestingen) en Nieuwpoort.
Kopie van een plattegrond van Leuven met de gebieden die zijn verwoest
1 Item
Een van de eerste kaarten van Leuven met de gebieden die zijn verwoest. Het gaat om een kopie. || Kopie van een plattegrond van Leuven met de gebieden die zijn verwoest.
Een foto van Alfons De Keyser en vier foto’s van René Kemerlinckx
14 Items
Plastieken hoes met vijf foto’s. Alfons De Keyzer was de grootvader langs vaderszijde van deelnemer René De Keyzer. René Kemerlinckx was de grootvader langs moederszijde van deelnemer René De Keyzer. || Een foto van Alfons De Keyzer (Onze-Lieve-Vrouw Tielt 18/2/1879 - ibidem, 1/7/1950)(foto 1). Hij was schoenmaker. Foto genomen in Grevelingen waar hij bij de logistieke diensten was. Na de val van Antwerpen ging hij met de boot naar Frankrijk. Hij zou misschien nog even teruggekeerd zijn naar Tielt. Hij was bij de oudste klasse en verliet het leger in 1919. Vier foto’s van/met René Kemerlinckx (Kersbeek Miskom, 1/9/1894 – ibidem, 20/9/1984), klasse 1914, niet opgeroepen. Zoon van een brouwer, zelf ook brouwer. Hij heeft zich in januari 1915 samen met drie vrienden in Lommel over de grens met Nederland laten brengen. Vandaar ging het naar Vlissingen en verder naar Folkestone. Geregistreerd in het leger op 3 februari 1915. Hij vertelt: ”In Folkstone vermoedde ik dat we een straat ingestuurd werden die we niet meer uitkonden”. Daarna naar een opleidingskamp in Frankrijk. Eind juni 1915 vechten aan het IJzerfront. Bij was gelegerd bij de 1ste Jagers te voet. Hij is altijd een gewone soldaat gebleven ondanks zijn opleiding Latijn. Hij heeft aan het front het oorlogskruis gekregen ‘voor daden van dapperheid’, op 20 juli 1918 overhandigd door de koning. Op zekere morgen kwam een Duitse compagnie op hen af. Ze zagen hen komen in het riet. De artillerie kon hen niet onmiddellijk situeren. Zijn post mitrailleurs bleef schieten om de Duitsers tegen te houden. Geen enkele Duitser kon uit het riet komen. Hij bleef hierover zeer bescheiden. Het offensief begint op 28 september 1918. De eerste dag was er voor hen een Duitse post die bleef schieten. Hij kreeg een kogel dwars door keel. Dit gaf bij hem een gevoel ‘zoals korenaar die afbreekt’. Hij overleeft het. Daarna werd hij overgeplaatst naar de artillerie. Hij bleef soldaat tot september 1919. Foto van René Kemerlinckx in 1919 (foto 2). Foto’s van René Kemerlinckx met zijn oorlogsmeter bij Charolles (middelste achteraan rechtstaand en op de tweede foto 2e links op de bank (2 november 1917)(foto 3 en foto 4). Foto van ouderlijk huis van René Kemerlinckx te Miskom. Hij kreeg deze foto toen hij aan het front was, om te laten zien dat thuis alles in orde was (let op de hond). De tekst achteraan us van zijn zuster: ‘liefste broeder…. Vele kussen van je zusje’ (foto 5). || || De heer Alfons De Keyzer en de heer René Kemerlinckx || Plastieken hoes met vijf foto’s. Alfons De Keyzer was de grootvader langs vaderszijde van deelnemer René De Keyzer. René Kemerlinckx was de grootvader langs moederszijdevan deelnemer René De Keyzer. || Foto van Alfons De Keyzer en vier foto’s van René Kemerlinckx || Photograph