Brief over de mobilisatie
De brief vertelt over de mobilisatie die Hendrik meemaakt. De brief is geschreven aan zijn ouders, op de tweede dag van de mobilisatie. Hendrik beschrijft wie hij tegenkomt en dat het eten erg goed is. Hij geeft ook specifieke informatie over de plaats. Vesting artillerie, derde battelrie, derde korps, vierde fort, bij de Achterdijk te Beverwijk is zijn stationeringsplaats.
Hendrik schrijft dit bij schemer, kan zelf al bijna niet meer lezen wat hij schrijft: ‘wat u niet lezen kunt, moet u maar raden’.
Hendrik vertelde op hoge leeftijd het verhaal dat hij in Beverwijk contact kreeg met een meisje, met wie later een briefwisseling bleef. Het adres van zijn ongehuwde zuster werd gebruikt als postadres. Toen zijn ouders hoogte van dit alles kregen, werd dit direct verboden, waarna een einde kwam aan de relatie.
Op de toegevoegde foto is Hendrik de meest linkse, met een sigaret in zijn mond. Hij is hier gefotografeerd op zijn inkwartieringsadres bij de familie Van Wijngaarden in Beverwijk
Hendrik Netjes (23 oktober 1886 te IJsselmuiden- 16 augustus 1964 op Mulra te Hoog-Keppel) was agrarier te IJsselmuiden, maar vertrok in 1941 uit IJsselmuiden met zijn gezin, have en goed naar MULRA te Hoog-Keppel om daar samen met zijn zoon Derk Netjes verder te gaan met het agrarisch bedrijf. Zoon Derk was in de jaren ’60 mede-oprichter van het bedrijf AVIKO te Hoog-Keppel later Steenderen.
Hendrik Netjes was tijdens de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd. Hij werd naar wij vermoeden eind juli 1914 opgeroepen, hij was toen 27/28 jaar.
CREATOR
Hendrik Netjes
DATE
-
LANGUAGE
nld
ITEMS
2
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Simulant-Muzikant tijdens de mobilisatie
3 Items
Achterkant van de kaart die Fokke Flapper in 1914 aan zijn familie schreef. Frappant is dat de kaart aan zichzelf (de heer des huizes) geadresseerd is. De tekst luidt: Beste vrouw, kinderen, broer, Ik heb u briefkaart vanavond ontvangen en gelezen dat gij allen nog goed gezond waart. Nu ik ben ook nog goed gezond en dat gij de koeien al op stal hebt. Nu dat hadt ik ook wel gedacht want het weer is tegenwoordig zo slecht en er valt ook veel water. Nu ik kan u mededelen dat wij Woensdag naar Leeuwarden gaan. Dus weer in mijn oude kazerne. Nu u kunt begrijpen dat wij er wel mee ingenomen zijn weer naar Friesland te gaan en dan zijn wij zo in de stad en ook wat dichter weer bij huis tenminste wat het reizen betreft. Gegroet van u man F. M. Flapper.
Mobilisatie
16 Items
Meneer Gerhard Roelofs. Geboren 9 december 1890. - Mobilisatietijd Eerste keer opgeroepen in 1910. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nogmaals opgeroepen vanaf 1916. Onderdeel: Landstorm 7e regiment infanterie, 2e bataljon, 1 compagnie. Opgeroepen te amsterdam. Volgnummer 1685. Jaarklasse 1910. Landstormplichtige bij infanterie. Rang: soldaat. Verschillende verlofpassen. Gelegerd te Velde (Limburg?) Boekje: handleiding Landstormafdeeling - Distributiebonnen Voedsel- en rantsoenbonnen aan het eind van de oorlog en 1918-1919. Geschenkzakje van mais en bloem uit Zuid-Afrika. - Liederenboekje Zangbundel voor het Nederlandsche leger. Andere zangboekjes 1914-1916. Tekst van mobilisatie-trio. Meneer Roelofs was pianospeler. - Penning: Nederlandse leger. Identificatieplaatje.
Mobilisatie
4 Items
Foto' s van mijn opa als militair - samen met enkele anderen (midden rechts geknield) - groepsfoto kazerne (midden links geknield) - en de kaart die mijn oma stuurde van hen samen met de achterkant beschreven. || Dit gaat over mijn opa, J.W. Brandts die tijdens de mobilisatie als dienstplichtig militair werd opgeroepen en naar Zeeland moest om de grens met België te bewaken. Veel weet ik er niet van. Maar een paar mooie foto's van die tijd heb ik in mijn bezit. Verder kreeg hij tijdens zijn verblijf in Zeeland een kaart (gedateerd 6 juli 1916) van zijn verloofde (later mijn oma). Op die kaart gaat het vooral over de kwaliteit van de foto (vlekken en strepen) waar ze niet tevreden over is.