Herinneringen aan Belgische vluchtelingen
1. Schilderij van een hond Fox. geschilderd door Belgische militair of vluchteling.
2. Foto’s van Belgische vluchteling Alfred Moscow.
3. Makramee-tasje, gemaakt door een Belgische vluchteling.
De grootouders van de inbrengster bewoonden in de Eerste Wereldoorlog met hun gezin van vijf dochters een boerderij in Zuid-Warns waar de Belgische vluchteling Alfred Moscow was ondergebracht. Na de oorlog bleef het contact met de vluchteling lange tijd bestaan. De inbrengster mevrouw Visser-De Vries heeft hem zelf in de jaren ’60 van de vorige eeuw nog opgezocht in Chatelineau onder Charleroi. Eerder had Alfred Moscow haar ouders al opgezocht in Koudum.
Het makramee-tasje van zwart geteerd touw is in de oorlog gemaakt door een Belgische vluchteling. Op deze manier konden Belgische vluchtelingen wat geld bijverdienen en hun dagen vullen. Het tasje is in de jaren 70 van de vorige eeuw aangekocht in ‘rommelwinkeltje’ te Molkwerum.
Schilderij van een hond Fox op stoel, geschilderd door Belgische militair of vluchteling. Ongesigneerd. De hond Fox was eigendom van een tante van de vader van mevrouw Visser-De Vries. Het schilderij is in Mirns gemaakt.
Painting
Schilderij van een hond Fox. geschilderd door Belgische militair of vluchteling
Front
Footage
Foto’s van Belgische vluchteling Alfred Moscow
Refugees
Memorabilia
Makramee-tasje, gemaakt door een Belgische vluchteling
CONTRIBUTOR
H.S. Visser-De Vries
DATE
1914 - 1918
LANGUAGE
nld
ITEMS
7
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Belgische vluchtelingen in Driesum
1 Item
61 Foto vluchtelingen voor schoolgebouw in Driesum || Op de foto is een groep waarschijnlijk Belgische vluchtelingen die in de Openbare School te Driesum was opgevangen. De tekst onder deze foto luidde destijds: 'Franse refugiés voor de school, waarin ze tijdens de eerste wereldoorlog waren ondergebracht'. De opname is gemaakt voor het schoolhuis dat tezamen met de school, één gebouw vormde. Mogelijk is er geen sprake van Franse maar Belgische vluchtelingen, want de hartsvriendin in deze oorlog van Tietje de Ruiter, dochter van dorpsveldwachter Pieter de Ruiter en vrouw van wethouder Bodes Jacobs de Vries, was een Belgische. Het gezin de Ruiter woonde toen schuin achter de school, nu Nieuweweg 1. Tietje de Ruiter is geboren in 1901 en was 13 jaar oud toen deze oorlog uitbrak. Maar op de foto valt geen meisje te ontdekken van haar leeftijd. Waarschijnlijk zijn niet alle vluchtelingen op de foto gezet. || || Foto vluchtelingen voor schoolgebouw in Driesum || Photograph || Front
Belgische vluchtelingen in Amersfoort
2 Items
Bijgaande afbeelding is een prentbriefkaart van het station te Amersfoort, gebouwd 1901, met daarvoor onder ander de paardentram naar de binnenstad die in 1918 is opgeheven. De kaart is naar alle waarschijnlijkheid verstuurd door een Belgische vluchteling ter gelegenheid van de jaarwisseling 1914-1915 naar een landgenoot die kennelijk naar Frankrijk was uitgeweken. Volgens de adressering liep de verzending via Groot-Brittannië. Er staat een poststempel van Amersfoort op en een stempel van de militaire postdienst. Gezien het handschrift van de nieuwjaarswens zou die wellicht door een kind geschreven kunnen zijn. Met een scherp mes zijn lijntjes getrokken om het schrijven te vergemakkelijken. || prentbriefkaart uit Nederland naar Frankrijk
Opvang Belgische vluchtelingen in Schiedam
1 Item
Schiedam ving, na de inval van Duitsland in België, zo'n 600 à 700 Belgische vluchtelingen op. Vanaf 1915 verbleef ongeveer een derde van de vluchtelingen nog in de stad. De overige waren terug naar huis of naar Engeland vertrokken. Het tehuis voor de Belgische vluchtelingen in de Nieuwstraat 30 was een van de locaties waar vluchtelingen waren gehuisvest. In het pand van het voormalig Steuncomité werden de vluchtelingen, die onder de zorg van het Weeshuis der Hervormden vielen, vanaf 20 april 1915 ondergebracht.