Vader Jozef Frans Helsen oud-strijder WO I
- Zwart-wit foto Jozef Frans Helsen, 1919, in uniform in fotostudio, gefotografeerd bij J. Tobie, Suikerrui 26 Antwerpen.
- Vergroting van zwart-wit foto met op achterzijde in potlood woonadres: Rue du Compromis (Antwerpen, Verbondsstraat).
- Uittreksel van KB van 26-6-1923 mbt toekenning van Oorlogskruis met palm.
- Oorlogskruis met palm: medaille, brons met lint in rood en groen in oorspronkelijk envelopje van H. Walravens&Cie, Brussel.
- Diploma betreffende overwinnings- en herinneringsmedaille, kleurensteendruk.
- Kaart voor Vuurkruiser nr 41930 voor gratis geneeskundige verzorging.
- Vuurkaart met zwart-wit foto, hoort bij Kaart voor Vuurkruiser.
- Militair paspoort met twee zwart-wit foto's: één in zijaanzicht, één frontaal met alle persoonsgegevens + vermoedelijk twee oproepingsbriefjes van 1921 en 1922.
- Burgerlijk mobilisatieboekje met nr 7778797.
Het verhaal is rechtstreeks van vader aan zoon Hugo overgeleverd.
Jozef Frans Helsen is afkomstig van Halle-Zoersel. Hij werd bij het uitbreken van WOI op twintig jarige leeftijd opgeroepen voor legerdienst. Na een opleiding van drie maanden is hij naar het front aan de IJzer gezonden. Zijn eerste opdracht was om als één van de eersten mee te helpen met het graven van de dodengang.
Hij heeft gediend van 18-2-1915 tot 17-4-1918 en is dus waarschijnlijk in december 1914 in opleiding gegaan. In 1918 is hij krijgsgevangen genomen en naar Duitsland gevoerd waar hij in een zoutmijn heeft gewerkt.
Aangezien de franstaligen nooit in de eerste linies moesten vechten werd hij daardoor een overtuigd flamingant.
CONTRIBUTOR
Hugo Helsen
DATE
-
LANGUAGE
nld
ITEMS
16
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Julius De Roeck oud-strijder
12 Items
Doodsbrief en doodsprentje Julius De Roeck Oud-strijder vuurkruiser Correspondentie (kopies) van zijn broers aan hem die gevlucht waren naar Nederland. 1915-1916 Programmaboekje van concert in Engeland Belgian Sale of Work 1915 Fotoalbum : foto in Engeland (man met plakker op hoofd is Julius De Roeck)1918 (The Blue birds) Foto voetbalploeg (Yser Furnes) aan het front? Foto tijdens zijn dienst (16de linie) in uniform Foto in legerjas Foto/postkaart met gezin 9/5/1916 op. Opgestuurd door Charles (broer) naar Jules (eerst opgestuurd naar kennissen in Breda, daarna doorgestuurd naar Jules) Groepsfoto Jules De Roeck op bovenste rij, vierde van rechts. Fotograaf uit Berchem. Foto genomen tijdens dienstplicht voor de oorlog? Groepsfoto met Jules De Roeck op 30/11/1917 in Lourdes (man rechts van x met snor en muts op) || Julius De Roeck was in legerdienst (bode aan het front) in 1913 en kreeg tijdens de oorlog (1915-1916) correspondentie van zijn broers die gevlucht waren naar Nederland (Breda). Hij is 3 keer gewond geraakt. Melania Bogaerts is in 1914 gevlucht naar Engeland. In 1915 is zij naar een concert gegaan waar een Lierse dame (Cyrilla Mylemans) mee zong.
Maurice Blootacker: oud-strijder van het 10e linieregiment
6 Items
Maurice Blootacker werd op 20 september 1887 geboren te Voormezele als oudste zoon in een familie met 7 kinderen (4 zonen en 3 dochters). Zijn vader, Achille Blootacker, was een 'beestenmarchand' en ook Maurice oefende dit beroep later uit. In 1901 verhuist Maurice samen met zijn ouders en zijn 3 broers en 3 zussen definitief naar Ieper waar hij een thuis vond op vier verschillende locaties. Helaas stierf zijn vader niet lang daarna aan een smartelijk ongeval met paard en kar aan de spoorwegovergang te Boezinge. Maurice werd op 15 oktober 1916 ingelijfd als dienstplichtige van het 'Speciaal Contingent 1916' bij het 'Centre d'Instruction des Mitrailleurs' te Honfleur. Hij kreeg het stamnummer 110/64496. Na zijn opleiding ging hij op 5 februari 1917 als soldaat-infanterist naar het 10e linieregiment. Hij werd eerst ingedeeld bij een frontcompagnie te Adinkerke, onder het bevel van compagniecommandant Dumon uit Aarlen, en later ingezet als mitrailleur aan het front te Ramskapelle, Steenstraete, Merkem en Boezinge. In Boezinge kreeg hij in April/Mei 1918 een granaatscherf in de schouder. De gewonde Maurice werd afgevoerd en geopereerd in Le Havre (F). De nodige nazorgen kreeg hij in een militair hospitaal in België (huidig rustoord 'De Kleppe', langs de weg Ieper - Veurne). Maurice Blootacker werd beschouwd als oorlogsinvalide en werd uiteindelijk op 30 september 1919 als soldaat milicien 2de klas met onbepaald verlof gestuurd. Tijdens zijn herstelperiode in het hospitaal leerde hij zijn eerste vrouw Romania Vandevoorde uit Wulveringem kennen. Maurice en Romania huwden op 19 februari 1919 en samen kregen ze drie kinderen. Het noodlot trof echter opnieuw de familie Blootacker. Bij de geboorte van hun derde kindje stierf Romania in het kinderbed. Enkele jaren later, op 29 april 1928, hertrouwde Maurice met Marguerite Goethals te Wulvergem. Dit tweede huwelijk bleef kinderloos. Marguerite stierf in 1943. Maurice woonde achtereenvolgens te Ieper op de 'Drie Koningenhoek' (waar nu de kazerne Lemahieu staat), en dan op drie verschillende locaties aan de Ouder Veemarkt (café 'Cour St. Barbe', café 'L'Abbatoir' en de gewezen beenhouwerij Blootacker op de Oude Veemarkt - dit is de huidige residentie Zonneweelde). Maurice Blootacker overleed te Ieper op 13 mei 1969. || Verschillende documenten betreffende de medailles en oorlogstekens van Maurice Blootacker. De medailles en eretekens zelf. Een verlofdocument en een foto van Maurice Blootacker.
Identiteitskaart van oud-strijder Joseph-Nicolas-François Vandebroek
2 Items
Identiteitskaart van oud-strijder Joseph-Nicolas-François Vandebroek. Opschriften: Identiteitskaart voor oud-strijder uit de oorlog 1914-1918; Carte d’identité pour ancien combattant de la guerre 1914-1918. Afmetingen: 10,5 x 7,5 cm. Deze identiteitskaart was van de dooppeter van deelneemster Gisèle Bresseau. || Identiteitskaart die recht geeft op 75% korting bij de Belgische spoorwegen.