De mobilisatie van Hendrik Berendsen in Nederland (1914)
Kort relaas over zijn mobilisatieperiode in 1914 en de vluchtende Belgische militairen die in een kamp werden geïnterneerd in Nederland, net over de grens.
CONTRIBUTOR
J.B.F.van Hasselt
DATE
/
LANGUAGE
nld
ITEMS
1
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Foto's mobilisatie Nederland 1914
59 Items
Vader was huisarts. Tijdens mobilisatie was meneer arts, officier van geneeskunde in Tilburg eerste twee jaar. Daarna overgeplaatst naar Harlingen (vlakbij huis in Bolsward). Geplaatst bij familie Mutsaerts in Tilburg. Op elke foto achter tekst en uitleg 7e regiment infanterie, 3e bataljon, 3e compagnie. Dokter Levi was vervanger van meneer, later gelegerd bij de familie in Bolsward. 2 foto’s van. Ook grote foto van 15 officieren uit 1915. Donkere en lichte uniformen. Foto’s van brancard en ziekenauto’s zijn zeldzaam. Overlijdingstekst van meneer Andela toegevoegd.
Mobilisatie in Nederland
2 Items
Dit zijn twee pagina's uit het familiealbum dat de zoon van Martinus, Piet Angevaare (geb. 17-12-1919) heeft achtergelaten. || Martinus Anthonius Angevaare (Martien) Angevaare, uit Voorhout, was in 1911 met de S.S. Nieuw Amsterdam naar Amerika gegaan om de taal te leren. Na enige omzwervingen kwam hij in Chicago terecht en vond werk in de kassenkwekerij van de familie Klökner. In 1913 deed hij een aanvraag om Amerikaans staatsburger te worden (Circuit Court of Cook County, 5 maart 1913). Eind 1913 werd Martien Angevaare in Nederland opgeroepen voor militaire dienst. Zijn vader vroeg hem nog één keer naar Nederland te komen. Daar werd hij in augustus 1914 gemobiliseerd. Zijn belevenissen zijn opgetekend door zijn zoon Piet.
Mobilisatie in Nederland
2 Items
Foto met bord 'Mobilisatie 1914 Foto van gemobiliseerden in het Paleis voor Volksvlijt, Amsterdam, 1915 || Vanuit de familie van mijn grootmoeder zijn twee foto's overgeleverd van de mobilisatie in Nederland, één uit 1914 en één uit 1915. Op de oudste staat een oom van mijn grootmoeder, met de familienaam Rosier (4e van rechts, met sigaret in zijn hand), broer van mijn overgrootmoeder Hermina Rosier. De tweede foto is in 1915 genomen in het toenmalige Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam, waar de gemobiliseerde soldaten kennelijk waren ondergebracht en op de foto soep eten. Onder hen een neef van de eerdergenoemde broer, Jan Rosier (geb. 1888), die deze kaart stuurde 'voor Truida', mijn grootmoeder. Deze Jan was niet alleen een neef van haar, maar ook een halfbroer geworden, doordat zijn moeder, Maria van Solt, na het overlijden van haar man Michiel Rosier, hertrouwde met zijn broer (mijn overgrootvader).