Mijn grootvader Adolf Kenens.
Portretfoto's van Adolf Kenens in burger en in uniform. De opnames zijn zowel voor, tijdens als na de oorlog genomen. Een vooroorlogse groepsfoto uit 1910 tijdens zijn dienstplicht. Adolf Kenens aan het front, bij zijn eenheid met het luchtafweergeschut en bij de munitiewagen van het luchtafweergeschut.
Mijn grootvader Adolf Kenens was afkomstig uit Tessenderlo (Limburg). Hij behoorde tot de klasse 1910 en werd in Leuven opgeleid bij de 6de Artillerie 36ste Batterij. In de aanloop naar de oorlog werd hij terug gemobiliseerd. Op 1 augustus 1914 werd hij ingedeeld bij de 33ste batterij van het 2de Artillerie regiment. Later in de oorlog, op 16 mei 1916, worden zij ingedeeld bij een batterij AA (luchtafweergeschut) van de 2de divisie Artillerie. Op 6 mei 1917 gaan zij over in 2RAL (2de regiment Artillerie Lourde) en nog later, op 5 mei 1918, gaan zij over in 1 RAL (1ste regiment Artillerie Lourde). Na de oorlog, en bij het einde van zijn legerdienst op 31 januari 1919, is mijn grootvader als brigadier ingedeeld bij het 1RAL/5AA.
Nederlands
Adolf Kenens
Remembrance
Herinneringsmedaillemedaille aan de Oorlog 1914-1918.
Official document
Brevet voor de 'Herinneringsmedaillemedaille aan de Oorlog 1914-1918', toegekend aan Adolf Kenens.
Français
Recruitment and Conscription
Adolf Kenens te paard.
Photograph
Vooroorlogse foto van mijn grootvader Adolf Kenens te paard.
Groepsfoto van Adolf Kenens als dienstplichtige bij de klasse van 1910 (6de Artillerie 36ste Batterij).
Adolf Kenens met de klasse van 1910.
Adolf Kenens in parade-uniform.
Vooroorlogse portretfoto van Adolf Kenens in parade-uniform.
Adolf Kenens met zijn eenheid bij het luchtafweergeschut in transport. Meerdere wagen met aanhangwagens zijn met baches afgedekt, de afdekking van zijn geschut werd voor de foto opgeheven. Mogelijk betreft dit een naoorlogse foto.
Artillery
Adolf Kenens bij zijn luchtafweergeschut.
Adolf Kenens in een open veld bij het front.
Adolf Kenens in uniform.
Groepsfoto met Adolf Kenens bij zijn eenheid. De soldaten poseren in uniform bij hun luchtafweergeschut. Het geschut staat opgesteld, maar is niet operationeel.
Buitenopname van Adolf Kenens, met een collega militair zittend aan een tafel.
Adolf Kenens aan het front.
Groepsfoto van Adolf Kenens met zijn eenheid bij het luchtafweergeschut in stelling. Het stuk staat operationeel opgesteld bij een schans in de omgeving van het front bij Noordschote.
50.9546429,2.8104660000000194
Luchtafweeropstelling, Noordschote
Adolf Kenens bij munitietransport.
Buitenopname van Adolf Kenens bij het vervoer van de munitiekisten voor het luchtafweergeschut (autos-canons).
CONTRIBUTOR
Paul decloedt
DATE
1914-08-01 - 1919-01-31
LANGUAGE
nld
ITEMS
16
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Mijn grootvader tijdens '14-'18
1 Item
Mijn grootvader was van 1896. In het begin van de eerste wereldoorlog heeft hij getekend als wat we in het recente verleden een kortverbandvrijwilliger zouden noemen. Ook heb ik de term vijftig guldenmannetje in dit verband wel eens gehoord,zijnde de premie die na afloop van het dienstverband blijkbaar klaar stond voor de afzwaaier .Hoe lang dit verband duurde weet ik niet precies, maar toch zeker enkele jaren. Hij was tot dit besluit gekomen,omdat zijn vader na het overlijden van zijn moeder hertrouwd was. En deze stiefmoeder werd door hem en zijn broers en zusters de Pot,vrij naar de vrouw van Potifar genoemd.Blijkbaar geen al te aardige vrouw voor haar stiefkinderen. Na zich aangemeld te hebben in Leiden is hij met z'n collega's naar Putte in Noord-Brabant afgemarcheerd,te voet dus.. Daar heeft hij zijn hele diensttijd wacht gelopen langs de grens. In mijn jeugd(ik ben van 1949)vertelde mijn opa mij,terwijl ik in zijn armen lag, de meest sterke verhalen over zijn diensttijd, waarbij hij niet schroomde om af en toe zelfs in de huid van een duikbootkapitein te kruipen. Ik vond het allemaal prachtig. Maar toen ik op een gegeven moment de fout maakte om te zeggen: Opa lieg nog eens wat,was het gelijk over. Weer een paar jaar later vertelde hij mij de werkelijkheid. Jarenlang patrouille lopen langs de grens was vooral geestdodend. Slechts tweemaal in al die jaren was er een vorm van contact geweest met de andere kant. Eenmaal was er contact met een duitse patrouille,waarbij gevraagd werd hoe laat het was en éen tweede keer kwamen er wat Vlaamse vrouwen naar hen toe die vroegen of ze wilde poepen (grof vlaams voor neuken)voor 5 centen. Mede doordat ook dat aanbod werd afgeslagen waren het voor mijn opa dus feitelijk maar heel saaie jaren daar aan de grens.
Mijn grootvader in Wereldoorlog I
3 Items
- diploma - medaille Croix des Déportés || Mijn grootvader (langs moeders kant), Antoon Constant Huyghe werd geboren op 19 maart 1899 te Willebroek en overleed op 7 juli 1988, eveneens te Willebroek. Stanne van den Batie (zijn vader noemde Baptist), zoals hij in Willebroek en vooral in de Tuinwijk gekend was, was mijn peetvader (mijn officiele voornaam is dan ook Constant). Als ik een klein ventje was en mijn ouders moesten ergens naartoe, bleef ik bij mijn grootouders slapen. Dan dan was telkens mijn vraag : Va, vertel nog eens over den oorlog ! De man kon zo vertellen dat je de verhalen echt voor je ogen zag gebeuren. Zijn verhalen gingen meestal over WO II, wat hij zelf als volwassene had meegemaakt. Vooral door wat zich in en rond het nabijgelegen concentratiekamp, het 'Fort van Breendonk', afspeelde, werd ik stil van zijn verhalen. Misschien vandaar mijn grote interesse voor WO II. Over WO I heeft hij weinig verteld. Hij was toen zelf maar een kind. Als 17-jarige werd hij door de Duitsers opgepakt. Gezien zijn leeftijd kon men hem geen soldaat of krijgsgevange maken. Vandaar werd hij gedeporteerd naar een Duits werkkamp. Hij kwam in een smederij terecht. Ik heb mijn grootvader nooit gekend als een persoon die alles met de paplepel slikte, maar eerder een rebelig type was. Dit zal ook wel zo geweest zijn in het werkkamp. Een Duitse sergeant vond het dan ook nodig om mijn grootvader met een heet ijzer in de benen te branden. De sergeant heeft hiervoor wel een straf gekregen, ... een magere troost voor de man die de rest van zijn leven moest verder gaan met een tiental brandwonden op zijn benen. Mijn grootvader heeft nadien een medaille en diploma gekregen, het “Erekruis der Gedeporteerden”, wat na zijn dood bij mij is terecht gekomen. De medaille en het bijbehorend diploma zijn dan ook maar een plaaster op een houten verbrand been.
Dienblad gemaakt door mijn grootvader
1 Item
Bewerkt dienblad van Fries Houtsnijwerk gemaakt door mijn grootvader tijdens de mobilisatie in 1917.