Verhaal van Henri Vertongen
- 11 foto's waarvan 1 familiefoto die op de legerfoto staat + 1 identiteitskaart na demobilisatie 23/8/19
- 1 grote foto Henri op paard formaat 400/600
- kopie van brief. 'Mijmeringen van een frontsoldaat' (geschreven door Henri in 1930)
- geborduurde bloemzak (Canada) met briefje van zijn moeder
- artikel over Henri Vertongen, verschenen in Milac blad ('Rieke Smeds' was zijn bijnaam als zoon van de smid.
- verklaring en verhaal door de zoon (bevat alle mogelijke documentatie)
Henri had de legerdienst overgenomen van zijn oudste broer Ferdinand die zich in Parijs verder bekwaamde in zijn beroep. Henri heeft aldus in de oorlog deelgenomen aan de gevechten.
Hij was bij het Regiment Lanciers. Henri speelde ook in een soldatenorkest en hij was kelner in de mess van de officieren. Bovendien was hij nog misdienaar van de aalmoezenier van zijn legereenheid.
CREATOR
Henri Vertongen
DATE
1912 - 1919
LANGUAGE
nld
ITEMS
34
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Verhaal van boerenzoon Henri Vandenberghe
17 Items
Henri Vandenberghe was soldaat van de bijzondere lichting 1916. Heeft waarschijnlijk een bepaalde tijd in de streek van Diksmuide gezeten, zat in het 6de linieregiment. Werd daar geconfronteerd met ratten, water, zijn maat werd naast hem neergeschoten toen hij z'n hoofd uitstak boven de loopgraaf. Maakte onderstandjes en moest dit opnieuw doen in de Tweede Wereldoorlog. De boerderij van zijn ouders was gelegen in het gehucht de 'rattevalle' in Slijpe. Bij terugkeer was zijn moeder gestorven en stond de boerderij onder water ten gevolge van de inundaties. Hij had nog 2 broers die aan het front zaten. Alle 3 op een andere plaats. Iedereen is na de oorlog teruggekeerd. Kende van voor de oorlog een verre nicht en is die na de oorlog gaan opzoeken en dan zijn ze getrouwd. Was ook tijdens de Tweede Wereldoorlog veldwachter en is dan bedreigd/onder druk gezet door de Feldgendarmen om te vertellen waar er mensen ondergedoken zaten. Hij heeft dit niet gedaan. || - Vuurkaart brevetten van medailles (kopieën, origineel zit bij de broer van de vertelster) - Kader waarschijnlijk gekregen bij het ontvangen van een ereteken, getiteld Hulde van het Dankbare Vaderland - Groepsfoto in opleidingskamp (verschillende uniformen) (Henri staat rechts bij het kruisje) - Groepsfoto vertrek naar 't front, juni 1917 - Geschenkje gekregen naar aanleiding kerstmis 1916 van Koningin Elisabeth. Geldbeugel met embleem Albert en Elisabeth links. - 2 herinneringsobussen aan Wereldoorlog I, waarschijnlijk na de oorlog gegraveerd (Duitse 2 pounders, 35mm, pompoms)