Oorlogsverhaal van de familie Siebens-Borms.
- postkaarten: 3 van Veurne, 2 met portretten in medaillons: één met als onderwerp de 'roemrijke gesneuvelden van Puurs' en één met de hoge beschermheren van het Nationaal Hulpkomité
- 1 gebed voor het vaderland\n - 4 postkaarten naar tekeningen: 1 gesigneerd 'Luc Peeters/carabiniere' met een tekening van frontsoldaten die luizen vangen; 1 gesigneerd Claerhoudt 8L 2 B, 'wroeging', tekeningen aan uit de loopgraven (1915), 1 gesigneerd A. Ysebaert 'België's laatste hoop', 1 niet gesigneerd, frontsoldaat (bijgewerkte tekening, zie E. Steyaert?).
Verschillende voorwerpen die herinneringen oproepen aan de oorlog 1914-1918 worden door mevrouw Tersago getoond. Het betreft onder andere:
- 1 Duitse bajonet, ongeveer zestig jaar geleden opgegraven in Passendaele in de tuin van het ouderlijk huis van haar man, Karel De Brabandere;
- 1 kruisbeeldje in messing (het voetstuk is gemaakt van een mondstuk van een klaroen), gemaakt door een frontsoldaat in 1917. Mevrouw heeft dit beelde als geschenk gekregen voor haar eerste communie van haar moeder, Martha Siebens (geboren in 1908 in Hingene). De familie was gevlucht naar Veurne en is in 1920 teruggekomen naar Hingene. Martha heeft nog geposeerd voor de schilder Joe English, toen ze een jaar of 6-7 was;
- 9 kaartjes (postkaarten) en 1 gebed voor het vaderland.
CREATOR
Martha Siebens
Karel De Brabandere
DATE
1914
LANGUAGE
nld
ITEMS
10
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Oorlogsverhaal van Franciscus van Ostade
1 Item
Portet in uniform van Fransiscus || Franciscus van Ostade, geboren in Oosthoven. Was van de lichting 1914 die zich in september hebben verzameld en overgebracht in Hemiksem. Hier hebben zij de loopgraven voor de forten gegraven. Hierna zijn zij verplaatst met de trein naar Le Havre. Hier hebben ze een opleidingskamp gekregen in Honfleur. Hij werd in april 1915 ingedeeld in het 14e linieregiment. Hier heeft hij altijd verbleven. In september 1918 heeft hij de Spaanse griep gekregen. Door het ziek zijn is hij overgebracht naar het militair hospitaal Cabour in De Panne. Hij is hier in oktober 1918 overleden. Hij is begraven in de militaire begraafplaats bmb in de Panne, waar de familie hem regelmatig bezoekt.
Oorlogsverhaal van Jan Van Turnhout.
5 Items
- livret de mobilisation - doodsprentje - ministeriële toelating uit Parijs voor uitwijking naar Engeland (21/11/1914) - documentatie begraafplaats Londen - contact met begraafplaats Londen en foto's - certificaat militair pensioen - verklaringen overlijden - kopie militievergoeding - herinneringsdiploma - foto || Jan Van Turnhout behoorde tijdens de oorlog tot het 7e Linieregiment. Hij heeft meegevochten bij de verdediging van Antwerpen (vestingregiment). Jan vocht nadien aan het Ijzerfront en kreeg TBC waardoor hij naar Engeland werd overgebracht als vluchteling en in een sanatorium overleed.
Oorlogsverhaal van Julius Dams en echtgenote Anna Coremans.
7 Items
- getypt verhaal over Julius Dams, voornamelijk over de krijgsgevangenschap vanaf oktober 1914, na de overgave van de stad Luik - geschreven verhaal over Anna Coremans - foto's Jules Dams - Attestation - dagboekje - Anna Coremans || Lotgevallen van Julius Dams tijdens Wereldoorlog I, verteld door de dochter Hilda Suy-Dams, gebaseerd op dagboekfragmenten en het verhaal van Anna Coremans tijdens de oorlogsjaren.