Foto's van Jan Haesendonck en Caroline Derweduwen.
- familieportret in kader met Jan Haesendonck als soldaat in 'een wolk', met bedovergrootmoeder, Maria Louisa Bauwens (getrouwd met Jan Derweduwen) met één van de twee dochters (zus van overgrootmoeder), Caroline Derweduwen ( ante Lien)
- foto van Caroline die opgestuurd is naar Jan
- foto van Jan in uniform aan tafel (met familieportret op de tafel)
- foto van Caroline aan tafel met portret van Jan op de tafel
- foto van Jan in krijgsgevangenschap (2/6/1917) gestuurd aan Caroline
Caroline Derweduwen ( ante Lien) was getrouwd met Jan Haesendonck. Zij woonden in de Sint-Jan Berchmansstraat te Mechelen in een klein burgershuis.
Jan Haesendonck werd krijgsgevangen gemaakt en werd naar Serbst in Duitsland gevoerd. Er was een hechte band tussen het koppel. Foto's die naar mekaar werden gestuurd getuigen hiervan.
CONTRIBUTOR
Jan Smets
DATE
-
LANGUAGE
nld
ITEMS
8
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Foto's François Hufkens en Jan Leysen
5 Items
François Hufkens was een broer van de moeder van Swa Leysen. Jan Leysen was een nonkel van Jef Leysen, vader van Swa Leysen.
Foto's en overlijdensberichten van Oscar Erkens
8 Items
De aankondiging van het overlijden van Oscar Erkens op 3 februari 1917. Verder zijn er foto’s van de overledene als baby, een klassenfoto uit 1905 van zijn klas in het Sint-Jozefscollege van Turnhout. De kinderen zijn in Antwerpen geboren, uit Nederlandse ouders. Hij was de oudste van zes kinderen waarvan één jong is gestorven. Oscar Erkens was noviciaat bij de jezuïeten. Klasse 1915 in het leger. Als geestelijke was hij brancardier. || Foto van Oscar Erkens als baby en klassenfoto. Verder twee overlijdensberichten (van de familie en van de Jezuïtenorde), een doodsprentje en een condoleancebrief. Oscar Erkens is de gesneuvelde oom van deelnemer Wilfried Erkens. De vader van deelnemer Wilfried Erkens, Robert Erkens, is de broer van Oscar Erkens en de vierde uit het gezin. || || Français || Multiple || Foto als baby, klasfoto en overlijdensberichten van Oscar Erkens || Foto van Oscar Erkens als baby en klasfoto. Verder twee overlijdensberichten (van de familie en van de Jezuïtenorde), een doodsprentje en een condoléancebrief. Het gaat hier over een erfenis. Soldaat Oscar Erkens is de gesneuvelde oom van de deelnemer Wilfried Erkens. Wilfried Erkens heeft zijn oom zelf niet gekend. De vader van Wilfried Erkens heette Robert Erkens, was de vierde zoon uit het gezin Erkens. || Nederlands
Oorlogsdagboek en foto's van oudstrijder Isidore Vanderlinden
19 Items
Oudstrijder Isidore Vanderlinden, geboren op 11 december 1885 te Dworp, werd op 1 augustus 1914 in Dendermonde onder de wapens geroepen. Hij vertrok vanuit Dendermonde met de trein naar Leuven en daarna Tienen. Soldaat Vanderlinden maakte tijdens de eerste oorlogsmaanden de grote terugtocht mee van het Belgische leger richting kust. Tijdens deze terugtocht raakte hij onder meer nabij Duffel betrokken bij enkele gevechten. Hij schreef in zijn dagboek dat zijn eenheid 'veel volk verloren had' tijdens die slag. Op 26 oktober 1914 om 8u 's morgens raakte Isidore Vanderlinden gewond nabij Pervijze, Ramskapelle. Hij werd afgevoerd naar Veurne van waaruit hij per boot naar Groot-Brittannië werd gebracht. Isidore Vanderlinden werd daarna verzorgd in de Fort Augustus abbey in Loch Ness (Schotland). Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in de abdij namelijk een hospitaal ondergebracht (zie foto's). Alle plaatsen die soldaat Vanderlinden tijdens de oorlog bezocht heeft werden door hem genoteerd in een beknopt oorlogsdagboek. Vandaag de dag is dit dagboek papievorm in handen van Luc Vanderlinden, kleinzoon van Isidore. Vanderlinden werd tevens gedecoreerd met verschillende eretekens: ridder in de orde van Leopold II, officier in de orde van Leopold II, oorlogskruis met palm, IJzermedaille en andere. Isidore Vanderlinden was de mensen van de abdij zeer dankbaar voor hun zorgen tijdens de oorlog. Hij overleefde de Eerste Wereldoorlog en ging in de jaren twintig naar de tuinbouwschool. Isidore Vanderlinden was getrouwd met Isabella Lemaire en samen hadden ze vier kinderen (Johanna, Jean-Henri, Hendrik-Hubertus en Pieter-Jan-Baptist Vanderlinden). Na de oorlog bouwde Isidore vier serres met zijn zonen en hij ging ook nog naar school om de druiventeelt te leren. Isidore Vanderlinden overleed op 2 december 1979 te Ukkel. || Foto's van Isidore Vanderlinden en zijn gezin. Daarnaast ook een foto van de negentigjarige Isidore met zijn eretekens. Een postkaart, enkele eretekens en ook nog enkele foto's van de Fort Augustus Abbey van Loch Ness in Schotland waar hij verzorgd werd.