De grote oorlog in de correspondentie van de familie Gevers
De getuigenis gaat over de familie Gevers uit Retie.
Zoon Jan (°1887) behoorde tot het 11de Linieregiment te Hasselt.
Dochter Catrien was dienstbode te Liezele
De volledige oorlogscorrespondentie van de familie is bewaard gebleven, onder andere brieven van en naar het front, brieven over de oorlogssituatie aan het thuisfront, enz..
- Brieven van de familie aan de frontsoldaten en terug
- doodsbrieven
- foto's van soldaat Jan Gevers
CREATOR
Jan Gevers
DATE
1914 - 1918
LANGUAGE
nld
ITEMS
4
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Verhaal Jozef De Schutter: “Tweelingbroers in de Grote Oorlog”
13 Items
Jan Haens: °Antwerpen, 10 april 1887, + Hoogstade 20 september 1918 en Leopold Haens: ° Antwerpen, 10 april 1887, + Gisors-Eure 19 september 1918. Jan Haens werd doodgezwegen in de familie. De reden daarvoor is ons onbekend. Wel hebben we een postkaart terug gevonden van een Britse vrouw die hem geschreven heeft tijdens de oorlog. Daar kan natuurlijk over gespeculeerd worden. We hebben wel een foto van hem in de Vetpotten van Antwerpen, midden in de tobbe, en terwijl hij aan het schermen is (rechts). Hij was een beetje een “clown” aan de foto’s te zien. Via brieven aan hem weten we dat hij gelegerd was in Arlon in 1908. Voor de rest weten we dus weinig over hem. Van zijn broer Leopold weten we iets meer. Zijn graf in Gisors-Eure hebben we terug gevonden via een website. Hij schreef naar zijn broer tijdens de oorlog. Ze stierven een dag na elkaar in 1918, wat opmerkelijk is aangezien ze zo ver uit elkaar gelegerd waren. Voor de rest weten we weinig over deze twee broers. || - Doodsprentje Jan Haens - Foto met de Vetpotten - Foto: schermend - Foto van de 2 broers - Postkaart aan Jan - Postkaart van Leopold aan Jan - Doodsprentje Leopold Haens - Brief van Binnenlandse Zaken over de broers
Unieke ansichtkaarten uit de Grote Oorlog
108 Items
Deze collectie is ontstaan vanuit mijn interesse voor celluloid kaarten. Ik verzamel al jaren deze kaarten en ik merkte dat veel kaarten in de periode 1914-1918 vallen. Ik heb altijd al verzameld. Eerst vingerhoeden, oud naaigerei, daar kwam al meer celluloid in voor. Ansichtkaarten, speelgoed. Deze kaarten bevatten vooral algemene groeten met veel liefs en zo. Ik merk dat de kaarten van België naar Nederland het mooist zijn, dankzij de katholieke invloed op het celluloid. Veel kaarten heb ik verzameld via rommelmarkten. || Een verzamelalbum met celluloid kaarten uit 1914-1918. Er tussen zitten ook kartonnen kaarten. De meeste kaarten zijn in het Frans en hebben kleurrijke plaatjes. Postzegels ontbreken vaak. Er zitten ook enkele, zeldzame, geborduurde kaarten tussen. 54 kaarten in totaal en 1 zakdoek.