Dumitru Nistor prizonier de război în Japonia
Este al doilea volum de poezii din cele trei volume manuscrise ale lui Dumtru Nistor (jurnal și 2 volume de poezii), deținute de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. Intitulat „Tinereța e floarea vieți”, scris în perioada prizonieratului, cuprinde mai multe cântece culese de autor în timpul serviciului militar, românești, italienești, sîrbești,, croate, slovene, germane, maghiare, maghiare și creații proprii. Volumul este ilustrat cu desene.
Dumitru Nistor, ţăran din satul Năsăud s-a născut în 1893. Visând din copilărie să călătorească şi să vadă ţări străine, în 1912, când vine vremea “număraşului” (recrutării) el cere să fie primit nu în miliţia ardeleană, unde erau recrutaţi de obicei românii, ci în marina austro-ungară. Terminând şcoala de marină, după o călătorie la Viena, este îmbarcat ca Geschützvormeister (“primul îndreptător de tun”) pe vasul SMS Kaiserin Elisabeth, cu destinaţia Asia. Prins de război în Marea Chinei, crucişătorul Kaiserin Elisabeth participă la câteva bătălii navale, pentru ca în 2 noiembrie 1914 să se hotărască scufundarea lui. Echipajul pierde şi lupta terestră, este luat prizonier de japonezi şi transportat în arhipelagul nipon. Timp de zece luni, ţăranul-marinar din Năsăud va fi prizonier într-o mănăstirea buddhistă din Himeji, iar apoi mutat într-un lagăr, construit special pentru prizonierii germani şi austrieci, la Aonogahara, nu departe de Kobe, unde va rămâne până la sfârşitul anului 1919.
CONTRIBUTOR
BJC
DATE
- 1919
LANGUAGE
ron
ITEMS
420
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Dumitru Nistor prizonier de război în Japonia
160 Items
Este un volum de jurnal din cele trei deţinute de Biblioteca Judeţeană Octavian Goga Cluj. || Dumitru Nistor, ţăran din satul Năsăud s-a născut în 1893. Visând din copilărie să călătorească şi să vadă ţări străine, în 1912, când vine vremea “număraşului” (recrutării) el cere să fie primit nu în miliţia ardeleană, unde erau recrutaţi de obicei românii, ci în marina austro-ungară. Terminând şcoala de marină, după o călătorie la Viena, este îmbarcat ca Geschützvormeister (“primul îndreptător de tun”) pe vasul SMS Kaiserin Elisabeth, cu destinaţia Asia. Prins de război în Marea Chinei, crucişătorul Kaiserin Elisabeth participă la câteva bătălii navale, pentru ca în 2 noiembrie 1914 să se hotărască scufundarea lui. Echipajul pierde şi lupta terestră, este luat prizonier de japonezi şi transportat în arhipelagul nipon. Timp de zece luni, ţăranul-marinar din Năsăud va fi prizonier într-o mănăstirea buddhistă din Himeji, iar apoi mutat într-un lagăr, construit special pentru prizonierii germani şi austrieci, la Aonogahara, nu departe de Kobe, unde va rămâne până la sfârşitul anului 1919.
Dumitru Nistor prizonier de război în Japonia
336 Items
Este primul volum de poezii din cele trei volume manuscrise ale lui Dumtru Nistor (jurnal și 2 volume de poezii), deținute de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. Intitulat „Dorul alinat și urâtul alungat”, volumul cuprinde creații proprii din perioada de prizonierat a lui Dumitru Nistor. Poeziile sunt grupate tematic: „Poesii clasice”, „Poesii patriotice”, „Poesii naturale”, „Poesii pătrundătoare”, „Poesii despre străinătate”, „Poesii de amor”. || Dumitru Nistor, ţăran din satul Năsăud s-a născut în 1893. Visând din copilărie să călătorească şi să vadă ţări străine, în 1912, când vine vremea “număraşului” (recrutării) el cere să fie primit nu în miliţia ardeleană, unde erau recrutaţi de obicei românii, ci în marina austro-ungară. Terminând şcoala de marină, după o călătorie la Viena, este îmbarcat ca Geschützvormeister (“primul îndreptător de tun”) pe vasul SMS Kaiserin Elisabeth, cu destinaţia Asia. Prins de război în Marea Chinei, crucişătorul Kaiserin Elisabeth participă la câteva bătălii navale, pentru ca în 2 noiembrie 1914 să se hotărască scufundarea lui. Echipajul pierde şi lupta terestră, este luat prizonier de japonezi şi transportat în arhipelagul nipon. Timp de zece luni, ţăranul-marinar din Năsăud va fi prizonier într-o mănăstirea buddhistă din Himeji, iar apoi mutat într-un lagăr, construit special pentru prizonierii germani şi austrieci, la Aonogahara, nu departe de Kobe, unde va rămâne până la sfârşitul anului 1919.
Szávuj Lajos prizonier de război
1 Item
Fotografia este facută în 1917 într-un hambar din lagărul pentru prizonierii de război din Rusia, străbunicul fiind primul din stânga, rândul de sus. Pantalonii de la uniforma militară sunt împodobiți cu motiv secuiesc, probabil era uniforma de acasă pentru că armata nu dispunea de asemenea uniforme.