Αιχμάλωτοι πολέμου στο Γκέρλιτς
Φωτογραφίες από στρατιώτες του 4ου σώματος στρατού που φιλοξενήθηκαν στο Γκέρλιτς ως αιχμάλωτοι πολέμου και σειρά καρτ-ποστάλ με στιγμιότυπα από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των οποίων απεικονίζονται λάφυρα πολέμου και μάχες.
Το 1916, 6.100 στρατιώτες κι 900 άτομα από το πολιτικό προσωπικό αιχμαλωτίστηκαν στις Σέρρες από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκαν στο Γκέρλιτς (Görlitz) της Γερμανίας, όπου “φιλοξενήθηκαν” σε στρατόπεδο για τρεισήμισι έτη, χωρίς να τους αφαιρεθεί ο οπλισμός τους. Πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα, με αποτέλεσμα διακόσια πενήντα άτομα να παραμείνουν εκεί και να υπάρχουν ακόμα και σήμερα απόγονοί τους. Εκεί φωνογραφήθηκαν ρεμπέτικα τραγούδια, για πρώτη φορά, το 1917.
CONTRIBUTOR
Νικόλαος Καρανάσιος
DATE
- 1918
LANGUAGE
ell
ITEMS
46
INSTITUTION
Europeana 1914-1918
PROGRESS
METADATA
Discover Similar Stories
Ενθύμια Πολέμου
18 Items
Τεκμήρια οικογένειας Φίλιππα, από τη Λευκάδα, που αφορούν τρία αδέλφια της οικογένειας που υπηρέτησαν στον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας εκ των τριών απεβίωσε λόγω κακουχιών. || - Γράμμα (Θεσσαλονίκη, 14/3/1916) σχετικά με βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από γερμανικά αεροπλάνα. Γράφτηκε από τον αδελφό του παππού της Ελένης Φίλιππα, Αντώνη Φίλιππα, προς τον πατέρα του, Δημήτριο Φίλιππα, από τον Άγιο Νικήτα Λευκάδας. - Ημερολόγιο (3/10/1915 – 25/6/1916;)του παππού της Ελένης Φίλιππα, Ευσταθίου Φίλιππα (1881 – 1976) από το διάστημα της επιστράτευσής του. Το στράτευμα δεν έλαβε μέρος σε κάποια μάχη, ωστόσο, στο ημερολόγιο καταγράφονται οι συνεχείς μετακινήσεις των στρατιωτών. «Τέλειωσαν τα βάσανά μου», γράφει χαρακτηριστικά, όταν έφτασε στον Πειραιά. - Ατομικό βιβλιάριο στρατού του Ευσταθίου Φίλιππα (1914,1916) - Πιστοποιητικό – με φωτογραφία – εκπλήρωσης στρατιωτικών υποχρεώσεων από το 8ο Στρατολογικό Γραφείο (Κέρκυρα, 26 Μαΐου 1918) - Δίπλωμα στρατιωτικής συντάξεως πολέμου, η οποία χορηγείται στον Δημήτριο Φίλιππα, διότι ο γιος του, λοχίας Φιλήμων Φίλιππας, πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 1918 από τις κακουχίες του πολέμου. - Φωτογραφία ενός εκ των τριών αδελφών Φίλιππα με στολή Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. - Γράμμα του Ευσταθίου Φίλιππα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του υπηρεσίας, προς τον πατέρα του, Δημήτριο, από τα Γιάννενα, το 1916, στο οποίο ζητά χιτώνιο για το κρύο.
Ενθύμια πολέμου
1 Item
Front || Στρατιωτική, άκαυστη, μεταλλική ταυτότητα με το ονοματεπώνυμο του στρατιώτη Ξύλινος σταυρός – φυλακτό Τιμητικό αριστείο συμμετοχής στον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Μενταγιόν με ένθετη φωτογραφία του πατρός του Δημητρίου Τσίριμπα Διακριτικό ενδυμασίας των βετεράνων του αμερικανικού στρατού (American Legion)
Πόντιοι στο Ρωσικό Στρατό
1 Item
Όρθιοι από αριστερά προς τα δεξιά: 1. Καραογλάνογλου Νικόλαος 2. Μαυροκεφαλίδης Νικόλαος 3. 4. 5. Παύλος Αμβροσιάδης - Καθιστοί στη μέση, από αριστερά προς τα δεξιά: 1. Μαυροκεφαλίδης Ισαάκ 2. Μαυροκεφαλίδης Δημήτριος (ο παππούς μου) 3. Μαυρόπουλος Δημήτριος 4. Μαυροκεφαλίδης Γεώργιος (πολέμησε και το 1905 στο Ρωσοιαπωνικό Πόλεμο) 5. Μαυροκεφαλίδης Ιωάννης 6. Γολσουζίδης Ιάκωβος - Ξαπλωτοί κάτω από αριστερά προς τα δεξιά: 1. Σαχταρίδης 2. Μαυροκεφαλίδης Αλέξανδρος (τα υπόλοιπα ονόματα δεν τα θυμάμαι)